Всяко училище трябва да изготви собствен план за действие как

...
Всяко училище трябва да изготви собствен план за действие как
Коментари Харесай

Много въпросителни преди началото на новата учебна година

 Всяко учебно заведение би трябвало да изготви личен проект за деяние по какъв начин ще предотврати възникването на огнище на болест измежду учениците и по какъв начин ще работи, в случай че това въпреки всичко се случи. При позитивна проба на ковид измежду учениците, ще се изолира единствено паралелката, от която е ученикът, с цел да не се слага цялото учебно заведение под карантина. Това сподели в утринния блок на Българска национална телевизия ръководителят на Сдружението на шефовете в България Асен Александров. Дали учениците ще носят маски в класната стая ще става също по самостоятелна преценка на всеки шеф.

Освен известните 3 " Д-та " - стерилизация, отдалеченост и дисциплинираност, шефовете ще би трябвало да прибавят и едно О - " обособеност ".

" Ще се стараем всички паралелки обособени да не се срещат, да не споделят между тях. Така че в случай че възникне в някоя паралелка случай на позитивна проба, да бъде единствено тази паралелка изолирана, да бъде единствено тя под карантина. Да не бъде затваряно цялото учебно заведение, целия випуск или целия етаж ", сподели ръководителят на Сдружение на шефовете в България Асен Александров.

Всяко учебно заведение ще изготви собствен проект.

" Училище по учебно заведение, обитаемо място по обитаемо място ще се взема решение, сподели Александров.

Всеки шеф би трябвало да реши дали да задължи учениците и учителите да носят маски в класните стаи.

" Но в коридора всички би трябвало да са с маски - в затворените пространства отвън класната стая - всички, и възпитаници, и учители би трябвало да са с маски ", добави ръководителят на Сдружение на шефовете в България.

Остават още някои въпроси, които към този момент нямат отговор. Първо за отпуската на родителите, при положение, че детето би трябвало да остане у дома.

" Родители към този момент изчерпаха всички платени, неплатени отпуски, баби, родственици. Всички еквилибристики са направени към този момент и от тук нататък те са в една цялостна невъзможност - какво би трябвало да създадат, в случай че детето им би трябвало да остане у дома ", сподели ръководителят на асоциация " Родители " Цвета Брестничка.

И второ - кой ще поеме тестванията, които и учениците, и родителите им може да се наложи да си създадат.

" В момента родителите би трябвало да заплащат тези проби, само че в обстановка, в която наложително се постанова фамилията да си прави проби, доста фамилии просто не могат да си разрешат. А това евентуално ще бъде и неведнъж ", сподели Брестничка.

Отговорните министерствата имат още 35 дни да разрешат тези въпроси.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР