Всяко трето дело, което прокуратурата внася в съда, е предложение

...
Всяко трето дело, което прокуратурата внася в съда, е предложение
Коментари Харесай

Прокуратурата сключва сделка по всяко трето съдебно дело


Всяко трето дело, което прокуратурата внася в съда, е предложение за договорка. 13.5% от импортираните актове са за освобождение от наказателна отговорност и налагане на административно наказване санкция. Така едвам 53.1% от делата влизат в съда като обвинителни актове, т.е. се гледат по общия ред и изискват старания от държавното обвиняване за доказване на виновността. 

През м.г. са импортирани 34 482 прокурорски акта - 18 296 обвинителни акта, 11 546 съглашения и 4640 постановления с предложение за освобождение от наказателна отговорност с налагане на административно наказване. Това са последните данни от отчета на прокуратурата за 2016 г. 

Често методът на държавните обвинители буди неразбиране и отвращение и оставя усещане, че задачата е оптимално бързо избавяне от общественозначими проблеми. Например предходната седмица два правосъдни акта провокираха публичен интерес - санкцията за шведа, ритнал камериерка, и съглашението с прокуратурата на някогашната активистка от НФСБ, признала се за отговорна за трафик на хора. 

Районният съд в Несебър освободи Ралф Сундберг от наказателна отговорност и го санкции с 4500 лева Шведът беше упрекнат, че е предизвикал на камериерката Диана Петкова лека телесна щета по хулигански подбуди, като я изрита в главата. Срещу него не беше импортиран обвинителен акт, а предложение за освобождение от наказателна отговорност и налагане на административно наказване. Причината е, че закононарушението, в което той е упрекнат, се санкционира с до 3 година затвор, чужденецът е с чисто правосъдно минало и от закононарушението няма имуществени вреди. Затова и прокуратурата няма различен законов ход с изключение на да внесе предложение вместо обвинителен акт, а съдът може да наложи от 1000 до 5000 лева санкция. И основният прокурор Сотир Цацаров оцени присъдата като несправедлива и унизителна, само че изясни, че в случаи като този законът задължава съдията да освободи подсъдимия от наказателна отговорност и да му наложи санкция. Той обаче не разяснява за какво шведът не е бил упрекнат да вземем за пример за безчинство, което се санкционира много по-тежко. 

" Сега " попадна и на други правосъдни актове от тази година по каузи за лека телесна щета по хулигански подбуди, които са завършили с санкция, освен това минимална - 1000 лева Районният съд в Котел да вземем за пример е определил 1000 лева санкция на З.А. за това, че намушкал в корема със 17-сантиметров нож А.Ю. и по този начин му предизвикал лека телесна щета. Ножът е иззет, а З.А. би трябвало да заплати и 214 лева разходи по делото. С минимална санкция завършва и делото за лека телесна щета по хулигански подбуди против Й.Д. в Районния съд в Кюстендил. Съдът в Котел е определил административно наказване от 1000 лева и по дело за потребление на подправени документи.

1000 лева е и санкцията, наложена от Районния съд в Бяла Слатина на В.Ц. за това, че провокирал злополука, в която Й.В. получил междинна телесна щета. Същото наказване се поставя съгласно Шуменския областен съд и на обвиняем за укриване на 4166 лева налози, които са платени преди края на делото. 1000 лева глоба получава от Районния съд в Пловдив и З.Б. за заграбване на 10 000 лева Преди края на делото сумата е възобновена на ощетеното сдружение.

Законодателите се лутат през годините и трансформират в разнообразни направления по кое време и по какъв начин да се ползва член 78а, който планува освобождение от наказателна отговорност. От 2006 година насам обсегът му се уголемява и за по-тежки закононарушения. През 2010 година депутатите се сетиха да изключат случаите, когато е породена тежка телесна щета или гибел, или деецът е бил в пияно положение, или след приложимост на опиати, както и при голям брой закононарушения, както и когато закононарушението е осъществено по отношение на орган на власт при или във връзка осъществяване на службата му, само че пък тълкувателно решение на Върховен касационен съд не разрешава хора като шведа да бъдат осъдени по-тежко поради пиене. Според Цацаров казусът е в Наказателен кодекс. 

Споразуменията са желани от подсъдимите, тъй като подсигуряват санкции под планувания в закона най-малко. Наказанието под минимума е единствено опция, а не императив за съда. Въпреки това покупко-продажбите са най-използваният способ за привършване на делата в спецсъда, където биват съдени представителите на проведената престъпност. Не се позволяват съглашения по ред каузи - за ликвидиране, обезчестяване, блудничество, сводничество, рушвет, както и за закононарушения, с които е породена гибел. 

Споразумението с прокуратурата се утвърждава единствено на една правосъдна инстанция и влиза в действие. За да бъде утвърдено, би трябвало да са възобновени вредите от закононарушението и да е приета виновност. По този ред завърши делото на някогашната координаторка на НФСБ в Костинброд Анелия Велева. След като настойчиво отхвърляше присъединяване, тя внезапно се призна за отговорна за трафик на незаконни мигранти за да се облагодетелства и получи за това 3 година условно и 5000 лева санкция. За това закононарушение по принцип наказването е от 1 до 6 година затвор и санкция от 5 до 20 хиляди лева. 

Пак по дело за трафик, само че без користна цел, различен признал се за отговорен обвиняем - Е.А., получава след съглашение 1 година условно, само че два пъти по-голяма санкция - 10 хиляди лева

Районният съд в Силистра е одобрил съглашение с пощальонка, която присвоила 1896 лева пенсии. За това Р.А. би получила до 5 година затвор, в случай че делото течеше по общия ред. Със съглашението е наказана на пробация, включваща 100 часа труд в интерес на обществото. 

РАЗМИНАВАНЕ

Интересна е практиката на другите районни съдилища по делата за шофиране с над 1.2 промила алкохол в кръвта, които завършват със съглашение. Наказанията постоянно са условни, не всеки път обаче се постанова санкция, а книжката се лишава за друг период при сходни прегрешения, демонстрира прегледът на случайно определени съглашения. Един арбитър от Чирпан да вземем за пример дефинира 10-месечна условна присъда, 200 лева санкция и 1 година без брошура за шофиране с 2.7 промила. За 2.85 промила различен магистрат от същия съд дава 6 месеца условно, 200 лева санкция и единствено 6 месеца без брошура. В Русе шофиране с 2.07 промила се равняват на 6 месеца условно, 250 лева санкция и 1 година и половина без брошура, а 2.45 промила значат 6 месеца условно, 300 лева санкция и 1 година и 8 м. без удостоверение за ръководство./ segabg.com

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР