Всяко производство има смисъл само ако стоките от него стигнат

...
Всяко производство има смисъл само ако стоките от него стигнат
Коментари Харесай

Асовете в логистиката

Всяко произвеждане има смисъл единствено в случай че стоките от него стигнат до потребителите - компании или самостоятелни клиенти. Не всички компании обаче имат опция да доставят изделията си до пазара. За това са нужни транспортни средства - камиони или лекотоварни коли, гараж, в който те да домуват, водачи, които да ги ръководят, монтьори, които да ги поддържат, и какво ли не още... А всичко би трябвало да се ръководи от една комплицирана софтуерна система.

И тук, в тази ниша, се появяват фирмите, които имат опцията да доставят една стока до всяка допустима точка в страната или по света. Така че превозът и логистиката са измежду най-важните браншове на обслужващата сфера. Те са тези, които преодоляват пространствената раздалеченост сред производителите и потребителите и основават условия за естествен възпроизводствен развой. Логистиката в действителност е транспортна активност, само че и не напълно. Тя оказва помощ за лесното превъзмогване на съществуващото несъвпадане на мястото на произвеждане и на ползване. Логистиката е извънредно значима в актуалния бизнес свят и индустриално съревнование, защото дава опция на всички участници в една верига на доставки - производители, търговци и дистрибутори, да приказват на един език. Способността на предприятията да оферират претенции артикул или услуга на конкурентоспособна цена, на точното място и в подобаващото време е извънредно значимо за оцеляването и бъдещoто развиване на бизнеса. Именно с тази част от ръководството на бизнеса се занимава логистиката, и по-точно логистичният мениджмънт. Транспортът играе роля за ускорение на индустриалния цикъл, за редуциране на разноските и за понижаване на престоите в заводите заради дефицит на първични материали, както и за повишение на подвижността на материалите и стоките. От друга страна, развиването на превоза в сходство със съществуващите потребности е причина и за по-нататъшна специализация и централизация на производството. То може да се развива където и да е, защото да вземем за пример създадени у нас елементи или полуфабрикати благодарение на логистична компания могат да стигат до Германия, до Англия или до Япония, че даже и по-нататък... Именно по тази причина организирането на транспортната активност е сложна и изисква дълги години работа по нея. Тя се нуждае от доста капиталовложения, от механически и софтуерен капацитет и фрагменти. Всеки от съставените елементи на транспортната система обаче е директно обвързван и подвластен от останалите. Например без коли няма транспорт, само че и без товари и пасажери също няма транспортна активност.

Секторът "Логистика " е една сплав от български и интернационалните компании, които оферират решения за бизнеса на клиенти от България и Европа. Конкуренцията е яростна, а консолидацията на компаниите - неизбежна. Добрите практики са непрекъснатото възобновяване на автопарка и въвеждането на напълно нова организация на активността - особено за потребностите на огромните вериги, да вземем за пример, които диктуват разпоредбите на пазара. Неизбежно се постановат промени и заради все по-сериозното нахлуване на онлайн търговията.

Кръстопътното географско състояние, което заема нашата страна по отношение на прилежащите балкански страни и Европа, е извънредно удобно за развиването на превоза. През България минават значими интернационалните пътища от Западна Европа към Близкия и Средниян изток и от Северна и Източна Европа към Егейско и Адриатическо море. Днес Балканите се явяват интегриращ мост на доста транспортни артерии. През територията на България минават и се пресичат пет от десетте съществени транспортни коридори в Централна и Югоизточна Европа.

Затова не е инцидентно, че още през 1960 година у нас беше основана такава мощна транспортно-спедиторска компания като СОМАТ - най-големият авто транспортьор в Европа през втората половина на ХХ век. Когато стартира приватизационната процедура на 1 септември 1993 година, активите на Следствен отдел към окръжна прокуратура Международен автомобилен транспорт (стопанско обед се оценяваха на 100 млн. щ. $. След извършените договаряния с евентуални купувачи на 22 юли 1994 година за покупател на 55% от капитала беше определена немската Internationale Spedition Willi Betz GmbH Co.KG. От офиса си в България компанията от групата на Вили Бец управляваше интервенции в Европа, в Русия, в Оперативно-наблюдателно дело, в Близкия изток и Северна Африка.

След това доста български компании потърсиха своята ниша в логистичния бранш, като започнаха от нулата, без да са сигурни, че това е подобаващата за тях опция. От тази позиция начинанието беше рисковано. Направиха голяма инвестиция в една непозната активност. Някои от тях, естествено, не съумяха. Направиха си неверни тактики и проекти, закупувайки техника с огромни заеми, и когато рецесията през 2007-2008 година удари бизнеса, внезапно се оказаха в тежка обстановка. Други компании, които бяха по-внимателни в вложенията, в този момент се развиват и печелят в една активност, която изисква огромни вложения, организационни умения и безрезервност. В последна сметка развиването на нещата потвърди, че инвестицията им си е заслужавала. Освен това развиха една активност, която е доста забавна и доста стратегическа - логистиката.

Някои от българските компании поддържат конкуренцията у нас, като оферират неповторими услуги. "Деспред " АД да вземем за пример е една от най-старите български компании в бранш "Транспорт и логистика ", която от 70 години отстранява всички географски граници за своите клиенти. Тя предлага спедиторски, митнически, складови и транспортни услуги в построената мрежа от клонове, ситуирани в главните стопански зони у нас.

Българската транспортна компания "Дискордия " възнамерява да усили автопарка си до 1130 камиона през идващите пет години. Компанията ще назначи и още 1800 души личен състав, като инвестицията в бизнеса й ще възлезе на 350 млн. лв.. Това заяви Христо Христов, изпълнителен шеф на компанията. През последните пет години приходите й се повишават до 125 млн. лв..

"Фреш Лоджик " ЕАД е единствената логистична компания в България, която разполага с температурен склад под митнически надзор. В него вносителите на хранителни артикули от страни отвън Европейски Съюз могат да складират първични материали за своето произвеждане или търговия.

Други български компании работят като представители на задгранични компании. "Транспрес " ООД да вземем за пример е представител на България на Dachser, като за едно българско дружество партньорството с такава интернационална компания е основно. В случая "Транспрес " взема ноу-хау от своите немски сътрудници, приспособявайки го към българските условия и по този начин чака освен оптимизация на активността, само че и възстановяване на финансовия си резултат.

Разходите на компаниите може да бъдат дейно усъвършенствани посредством логистично коопериране. Компания "Ойрошпед " АД взе участие в кооперация, което й е разрешило поддържането на ниски пазарни цени. Хоризонталните логистични кооперации спомагат за понижаване на разноските, възстановяване на качеството на услугите и за по-оптимално потребление на транспортните потенциали - по този начин разказват от компанията преимуществата на кооперирането.

След Willi Betz последователно у нас навлязоха и най-големите европейски и международни логистични оператори, някои от които са измежду водачите в сектора - като DHL и In Time. Влизането на България в Европейски Съюз през 2007 година открива нови благоприятни условия за фирмите от логистичния бранш.

Международната логистична компания "Жефко " (GEFCO) има офиси в София и във Варна. Услугите й са фокусирани върху мултимодалния превоз, а компанията има две логистични бази на територията на страната - наоколо до София и Русе. "Жефко България " заложи на мощно наличие в транспорта на артикули и товари по море. От основаването си през 2011 година българският филиал на логистичния колос към този момент се е наложил като главно звено на "Жефко " в района.

"Шенкер " е първата логистична компания със собствен офис в България, още след Освобождението. Основните действия в клоновете й в София и във Варна са свързани с европейски наземен превоз, вътрешна дистрибуция, жп решения, въздушен и океански превоз, логистика.

Проблемите

Предизвикателствата пред сектора са доста. Бизнесът зависи от положението на стопанската система на страната, в района или на континента. Цените на горивата са другият фактор, който въздейства осезателно върху представянето на фирмите. А те образуват към 40% от себестойността на един превоз. За развиването на една компания е належащо непрекъснато да се влага - част от парите са лични, само че множеството нормално са заеми. И всяка компликация в бранша се отразява най-тежко на тези, които имат огромни задължения. Но пък те са част от този бизнес. Голяма част от фирмите в сектора са закупили и непрестанно уголемяват парка си от транспортни средства с някакъв тип заем - заем, лизинг или сходни схеми, и имат огромни отговорности. Пазарът на фрагменти у друга една тематика, която е постоянно настояща в последните години в сектора. Шофьорите са основната движеща мощ в компанията. Проблемите с тях са доста и са свързани най-много с дисциплината. А и има непрекъснат дефицит. Голяма част от водачите отпътуваха да работят в чужбина. А наемането и вноса на работна ръка пък е извънредно мъчно - обвързвано е с превъзмогване на големи бюрократични компликации. Нещата все са на кантар.

Собственикът на "Биомет " Ваньо Алексиев има "Бугати "

Инж. Ваньо Алексиев, който е притежателят на транспортната компания "Биомет " и притежател на премията "Мистър Икономика " за 2009 година има един от най-скъпите серийни коли в света - Bugatti Chiron, за 5 млн. лв.. Бизнесменът има уязвимост към спортните коли, а в гаража му има още алено Lamborghini Aventador LP750-4 SV, бяло Bentley Bentayga, както и сребрист Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe.

"Биомет " е един от най-големите български превозвачи и прави съвсем всички типове превоз - пътнически, товарен, интернационален, както и профилиран с хладилни камиони. Основана при започване на 90-те, компанията дружно с "Идеал Стандарт " имат втория по величина в България логистичен център, който се намира в Севлиево. Той е главен разпределителен център за цялата продукция на групата фабрики "Идеал Стандарт " за потребителите в Източна и Западна Европа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР