Всяко пътешествие ни променя. Палма де Майорка беше опит да

...
Всяко пътешествие ни променя. Палма де Майорка беше опит да
Коментари Харесай

Калина Свежин: Всяко пътешествие ни променя

Всяко странствуване ни трансформира. Палма де Майорка беше опит да намеря нов смисъл за себе си, нова задача, ново аз и да се предизвиквам, да предизвикам песимиста в себе си, с цел да мога да намеря това другаде, където може би ще съм по-щастлива, а може би – не. Човек би трябвало да се предизвика понякога и да прави нещата, тъкмо тъй като го е боязън да ги направи. Това сподели писателят и сценарист Калина Свежин в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Дълги години тя работи като програмен редактор в малките екрани и като текстописец. На крачка от приемане на предложение за работа от огромна рекламна организация в Киев, тя взема решение, че към този момент не желае да се занимава с копирайтърство и отпътува за Палма де Майорка. Влюбва се в испанския остров като екскурзиант, а около пътуванията си там през годините е основала и другарства. " Но разликите сред това да си някъде на почивка и да отидеш там и да се бориш самичък с живота си са грандиозни “, добави Калина Свежин. 

Според нея най-голямото благосъстояние на Палма де Майорка са хората. " Те са доста топли, доста земни, доста открити, доста отворени, доста бъбриви. Местните не приказват на испански, а на майоркин, което е акцент на каталана. За тях диалогът образува тъканта на тяхното общество и битие в тази заедност и взаимност на острова. За мен това беше малко необичайно и малко като тестване, тъй като не бих споделила, че съм изключително приказлив човек и че съм склонна да приказвам с непознатите по улицата “, показа тя.  

Малко откакто идва на острова, Калина Свежин стартира работа като цветар в дребен цветарски магазин. " Което в последна сметка се оказа много по-смислено и скъпо за мен като житейски опит. Тези три години ми демонстрираха многото лица на живота, на хората, на света, на полезностите, които имаме или нямаме. “  

Споделя, че сивата софийска среда я е карала да бъде извънредно сетивна към дребното красиви неща, които среща към себе си. До момента, в който заживява в Палма де Майорка. " В един миг попадаш в една страна, в която постоянно цъфтят цветя, в която постоянно има нещо зелено, в която няма първи щъркел и първо цъфнало дръвче. Залят си от хубост, давиш се в тази хубост и постепенно, последователно, ден след ден тази хубост става един комфортен комфорт и всекидневие и вместо да й се радваш до лудост, внезапно се усещаш, че ставаш извънредно сензитивен към дребните недостатъци и елементи, които тук-таме се демонстрират “, признава Калина.  

Съветът й е туристите да посещават Палма де Майорка не през лятото, а през зимата или през ранната пролет. " Ако отидете през януари, сега там има доста фиести, случват се доста забавни събития. Ако отидете февруари, ще видите цъфтящи бадемови дръвчета и мимози. Ако отидете през март, ще видите цъфтежа на портокалите. Това са все неща, които мен персонално доста ме топлят, това са моите дребни наслади. Отидете там не поради плажа, а поради планината. В Майорка има една прелестна планина – Сиера де Трамунтана. От 2011 година тя е част от международното културно завещание на ЮНЕСКО поради пейзажа си, само че и поради всичко, което съпътства хълмовете й под формата на безкрайни тераси от маслинови дръвчета и дребни сгушена селца. Има толкоз доста цветове, толкоз доста пътеки, които бихте могли да извървите. Това може да се случи точно в този момент, тъй като лятото става доста горещо. Опитайте се да обиколите дребните селца и местности, тъй като това е безусловно необикновено. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР