Всяко ново нещо е добре забравено старо, са казвали римляните.

...
Всяко ново нещо е добре забравено старо, са казвали римляните.
Коментари Харесай

Силвано Пранди – Професора

Всяко ново нещо е добре забравено остаряло, са казвали римляните. Те може и да не са чували за волейбол, само че ето, че мъдростта им е годна и в тази ситуация с националния тим на България.

Въпреки че е италианец, Силвано Пранди няма доста общо с Рим. Той е от Сан Бенедето Белбо в Пиемонт, а първите си огромни триумфи реализира в близкия Торино. Четири пъти е първенец на Италия с локалния отбор, печели също Купата на европейските първенци и КНК. След това в продължение на 5 години води „ Падова “, а през 1993-а поема „ Кунео “, където се подвизава и родният великан Любо Ганев. Успехите не закъсняват – две купи на Италия, една Суперкупа, още два пъти КНК, един път Купата на ЦЕВ и два пъти Суперкупата на Европа. Продължава да печели титли на Ботуша и на континента отпред на „ Мачерата “, а пред 2009-а още веднъж извежда „ Кунео “ до Купата на Италия директно преди да поеме българския народен тим.

На Ботуша, където значително е меката на международния волейбол в тези десетилетия, а също и до момента, го считат за човека-енциклопедия в играта и го назовават Професора. Той е един от хората с максимален принос в одобряването на страната като международен хегемон. Европейската клубна купа на „ Клипман “ (Торино) е първата за италиански отбор в историята. Ил Професоре е отпред и на националния отбор на старната си на олимпийските игри в Лос Анджелис пред 1984-а, където „ скуадра адзура “ печели бронзови медали. Това е първата крачка към славното десетилетие през 90-е, когато Хулио Веласко изведе отбора до всички вероятни титли в международния волейбол като се изключи олимпийското злато.

Вторият опит на Пранди като народен треньор също донесе орден. Засега финален за националния тим на България. Корифеят пое „ лъвовете “ след фиаското на олимпиадата в Пекин през 2008-а. Изфабрикуваният допинг скандал с капитана Пламен Константинов провали шанса на едно от най-силните генерации на родния волейбол за освен това под петте преплетени кръга. Третите в света от Мондиала през 2006-а отпаднаха на четвъртфиналите, а селекционерът Мартин Стоев бе освободен.

Така се отвори работно място за умел треньор, който може да води играчи от международна класа. Ил Професоре бе един от дребното, отговарящи на условията, а околните му връзки с Любо Ганев осигуриха на волейболната федерация услугите на един от най-авторитетните експерти в света.

Началото не бе елементарно – „ лъвовете “ отпаднаха още в груповата фаза на Световната лига. Отделни влиятелни победи над извънредно мощните тимове на Куба и Русия се редуваха с изненадващи провали от Япония, освен това вкъщи. Все отново Пранди е Професора, а не Магьосника и не може за няколко седмици да построи отбора съгласно разбиранията си.

Но няколко месеца по-късно „ лъвовете “ към този момент изглеждаха като един от най-силните тимове в света. На европейското състезание в Турция Пранди изведе националите до триумфи над Сърбия и родната си Италия. При това „ адзурите “ бяха съкрушени с 3:0, а България завоюва „ желязната група “ на шампионата. Това обезпечи на отбора добра изходна позиция към идната фаза, където отстъпихме единствено на Русия, само че резултатите бяха задоволителни за класиране на полуфинал. Тежкото проваляне от бъдещия първенец Полша бе единственият „ мрачен “ миг на шампионата, само че по-късно „ лъвовете “ съумяха да се оправят с обичайно неуместната сборная – 3:2 и бронзови медали.

2010-а е белязана от борбите с Бразилия, тогава хегемон в международния волейбол. „ Кариоките “ ни препъват в Световната лига, само че българският отбор играе добре във всички мачове. През есента пък Пранди се завръща в Италия отпред на непознат тим за международното състезание. България губи един мач от Франция в групите, само че това не е съдбовно. „ Лъвовете “ се класират за втората фаза, където попадат в позната шампионска компания. Реваншът против европейския първенец Полша е решителен и на процедура класира „ лъвовете “ за четвъртфиналите. Следва мач с Бразилия за първото място в група, само че хората на Бернардо Резенде не го желаят, защото са уплашени от Куба, която ги е победила с тайбрек в групите. Така суперзвезди като Жиба, Рикардо и Родригао разиграват срамен цирк, с цел да подарят мача – 3:0 за България. Впоследствие „ лъвовете “ се борят почтено и на два пъти повеждат против Робертланди Симон и компания, само че в последна сметка губят с 2:3. Бразилците пък реализират своето и си обезпечават лек път към финала, където бият чисто кубинците. Но в Италия означиха, че първенци по почтеност бяха българите на Пранди.

Търсим го за трети път


Силвано Пранди можеше да води националния тим на България за повторно не тази година, я още през 2012-а. Дотам се стигна след хаоса в отбора след уволнението му година по-рано. На мястото му бе назначен Радостин Стойчев, който бе един от най-успешните клубни треньори по това време. След четирите европейски и също толкоз международни трофеи с италианския „ Тренто “, експертът оглави и „ лъвовете “, само че не съумя да ги класира от раз за олимпийските игри в Лондон. Наложи се волейболната федерация да взима ново домакинство на олимпийска подготовка против солидна такса, а след успехите над Египет и Франция Стойчев, Матей Казийски и Андрей Жеков оповестиха, че бойкотират отбора.
Тогава федерацията се опита да върне Професора, само че той отхвърли и вместо него отпред на „ лъвовете “ застана помощникът му Найден Найденов. На игрите пък изгря звездата на статистика Камило Плачи, също кадър на Пранди, а след тях сицилианецът и Найденов си размениха местата.

За него


Не му беше елементарно с нашите юнаци


Не съумя да се ориентира в българския нрав и нашата ценностна система. А може би и ние не можахме да го разберем. Той е научен човек, който прецизно държеше това, което споделя, да се съблюдава. Имало е доста случаи, в които той споделя едно, а волейболистите вършат напълно друго, и то с неглижирана непримиримост. Не му е било елементарно да работи с нашите юнаци.

Данчо Лазаров, президент на БФ Волейбол, след освобождението на Пранди през 2010-а.


Има престиж пред всички играчи


Силвано Пранди е точният човек за националния. Повлия това, че той е треньор със сериозен престиж. Треньор, който е на всички места почитан, освен това от всички състезатели. На нас ни би трябвало тъкмо подобен човек, който да основава почит у всички състезатели, тъй като пред нас стои задачата да възродим този тим, да го върнем където му е мястото – измежду първите 5-6 отбора в света.

Любо Ганев, вицепрезидент на БФ Волейбол


Всеки би приел покана от него


Националният тим на България играеше най-хубавия си волейбол под управлението на Силвано Пранди. Имахме малшанс да загубим трагично от Куба мача си на международното състезание през 2010 година, другояче евентуално щяхме да играем край. Когато бе заменен, всички волейболисти в отбора ни съжаляваха за смяната. Надявам се, че Силвано Пранди, който и сега работи на доста високо равнище във френския „ Шомон “, да може да помогне на България да се класира на олимпийските игри в Токио. Знам, че всички български волейболисти са подготвени да одобряват покана от Силвано Пранди и да играят за националния тим на България.

Теодор Салпаров, либеро на националния тим
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР