Всяко място може да има своята готина идея, която си

...
Всяко място може да има своята готина идея, която си
Коментари Харесай

Българите са готови на добро, трябва им само тласък

Всяко място може да има своята готина концепция, която си коства да бъде финансово подкрепена. Хората са стимулирани да правят положително, сплотяват се от най-малките до възрастните, би трябвало им единствено подтик и това прави Виваком Регионален грант. Казва: " Дайте ни вашите хрумвания, ние ще ги подкрепим! ".

Може да не са доста тези 5 хиляди лв., с които се финансира един планове, само че дават свободата на деятели да си кажат: Дай да се хванем да създадем нещо!.

Това разяснява Надя Шабани, шеф на Българския център за нестопанско право, който е сътрудник на самодейността, в изявление за Mediapool. Тя е член на журито, определяща разпределянето на годишното финансиране на планове на дребните общности. По думите ѝ постоянно си личат положителната концепция и просто положителните писачи на планове.

Г-жо Шабани, наближава крайният период за подаване на планове за финансиране в седмото издание на Виваком Регионален грант – 23 януари. Тази година, за разлика от предходни, са посочени два целта – обучение и запазване на околната среда. Какво наложи обозначаването им?

Независимо че е посочено, че се търсят планове предпочитано в тези направления, като цяло програмата не е трансформирала образа си и търси концепциите на хората. Това е скъпото и се радваме на над 300 подадени плана всяка година, които действително се борят за 12 финансирания.

Идеята е всеки, или най-добре група от хора, да каже по какъв начин е най-удачно да се реши даден проблем. И двете тематики – обучение и запазване на околната среда, са целите на новото десетилетие. Ние всички сме уверени, че в случай че в този момент не стартираме доста интензивно да мислим за природата и нейното запазване и не се развиваме – всеки от нас или като общности, и не ставаме по-добри в решаването на проблемите, няма по какъв начин да минем крачка напред.

Това са и световните цели – по-образовани и мислещи за природата хора.

Как върви ползата от страна на кандидатстващите през годините и съответно в това издание?

Това издание удължихме периода поради пандемичната конюнктура, само че програмата през цялото време се радва на огромен интерес. Сега ще забележим като затворим кандидатстването на 23 януари дали ще има огромен растеж на плановете. Но ползата е доста по-голям спрямо други сходни стратегии, тъй като Регионалният грант споделя: " Дайте ни вашите хрумвания, ние ще ги подкрепим! ". Може да е за облагородяване на обещано пространство или друга локална самодейност.

Много разнообразни хрумвания сме подкрепяли през годините като нарастват концепциите на по-малките обитаеми места да се включват с планове. Това е и задачата – да стигнем до по-малките места. С " Виваком " имаме вяра, че всяко място може да има готина концепция, която си коства да бъде подкрепена. Образованието и околната среда не са единствено политики на държавното управление и на Европейската комисия, а на всеки човек.

С годините вижда ли се появяването на " професионални претенденти "?

Не. Ние доста държим да даваме достъп на " положителната концепция ", а не на " положителните писачи " на планове.

А по какъв начин ги различавате?

Нашата организация, Български център на нестопанско право (БЦНП), към този момент има 20-годишен опит в поддръжката на цивилен планове. Всички те минават първо пред най-малко двама специалисти На БЦНП и водещият аршин е концепцията да е добра и да демонстрира действително включване на общността в решаването на съответния проблем. Формулярът за кандидатстване е извънредно елементарен, само че на нашите специалисти и тия три странички са задоволителни да схванат дали концепцията е същинска или е добре написана. Това е първата пресявка, след това идва журито. Всяка година има тежки полемики за избор на най-хубавите планове. Караниците са огромни, с цел да стигнем до финалистите. Оставащите под линията планове също са доста хубави, само че има едни, които са най-готини.

А има ли планове, които са били финансирани, и още веднъж аплайват за надграждане на концепцията?

Не сме поставяли граници и дадена организация може да пуска безграничен брой хрумвания. Имаме случаи организациите да се повтарят – едната година са кандидатствали, след това отново. Но това не е аршин за допустимост, гледа се дали това е същински план и дава отговор на действителни потребности. Да е видно, че организацията не цели да направи нещо за себе си, а за мястото и общността. И колкото повече хора са включени в даден план, толкоз по-голям е шансът да получи поддръжка.

Проследявате ли осъществяването на финансираните планове?

Ние като организация извънредно държим на това. За нас е приоритет сътрудниците от гражданския бранш, които получават финансиране, да потвърдят, че могат да вършат положителни начинания, които трансформират средата. Затова през цялата година по-късно имаме две направления на следене – резултатите и по какъв начин са харчени парите.

Имало ли е случаи на неосъществени планове или измами?

Измами не са се случвали. Ние сме задоволително опитни още на стадий влизане на плановете да разграничаваме такива. Животът е пъстър и е имало случаи сътрудници да са кандидатствали с една концепция, след това нещо да се случи и да се постанова адаптиране. Аз се веселя, че " Виваком " са същински стимулирани. Не е концепцията просто да си вършат пиар като раздават едни пари, а в действителност им пука за плановете. Когато се постанова, сядаме да решим какъв прозорец за смяна на плана да дадем.

Пример за това е появяването на Covid-19. Когато стартирахме набирането на планове в края на 2019 година, хората започнаха да пишат планове, които се завършват през януари 2020 година. Февруари ги оценяваме и март всички разбираме, че Covid-19 ще промени света. И беше огромна суматоха, тъй като насърчаваме планове за общности. Това значи събиране на хора, на деца, вършат някакви неща дружно, в които обществената отдалеченост липсва.

Започна чудене какво вършим, а и времето беше на локдаун, на боязън от вируса. Всички пари отиваха към лечебните заведения. Но ние направихме всичко допустимо да запазим плановете, само че да помогнем за приспособените към новата действителност. Така планът " 100 дни спорт " на съдружие Ruse Go – самодейност за здравословен метод на живот и спортни занимания за дребни и огромни от Русе, планираше всеобщо събиране на локалните хора на едно място, несъмнено, нямаше по какъв начин да се случи по този метод. Но гражданските организации са мощни точно в намирането на решения по сложни проблеми. Така планът мина онлайн, което мощно ни притесняваше, само че взе, че се получи, и спортната им самодейност стана доста известна. Ruse Go порасна в Bulgaria Gо. Сдружението сътвори уебсайт, където се водеха онлайн занимания по разнообразни типове спорт и даже известността стана по-голяма от плануваното.

Имали сме и други случаи. Имало е амбициозни планове с цели, чийто способ на реализация обаче се нуждае от смяна.

Кои са най-авангардните планове, които сте имали? И имало ли е авангардни до непостижимост?

Все още чакаме плана за хвърчене в Космоса...

Е, той ще коства много повече от 5 хиляди лева..

Имаме много авангардни и амбициозни планове и постоянно сме се питали дали с тези 5 хиляди лв. ще стане. И е доста задоволително, когато се върнем да забележим устойчивостта на плановете, да установим, че те са прераснали в доста по-големи начинания, намерили са нови донори, привлекли са нови участници.

Имаме авангардни от разнообразни гледни точки. От подобен да купиш кон да оказва помощ на деца със специфични потребности, каквато е концепцията на съдружие " Закрила " – Ловеч във второто издание на Програмата (2016-2017), до разнообразни лаборатории. Особено от дребните обитаеми места има доста такива планове – създаване на пространства, където децата да бъдат учени на познания и умения, свързани с биоразнообразието, опазването на околната среда, с придвижването по пътищата. Аз да вземем за пример бях впечатлена от плана " Моето присъединяване в пътното придвижване " на Настоятелството " Детска усмивка " към ЦДГ-14 гр. Враца, Детска Вселена " от четвъртото издание (2018-2019) за специфична площадка със светофари и коли, с цел да учат децата по какъв начин да пресичат. Пространства за наблюдаване на разнообразни естествени феномени.

За възрастни също има много забавни планове. Фестивалът на ветрилата на съдружие " За образован напредък " през 2020 година във Варна беше празник, който събра разнообразни хора, с цел да научат малко повече за морската просвета. Имаше плавания с ветроходни яхти и преплитане на просвета със спорт. През 2019 година в Габрово съдружие " Обсерватория за хрумвания 2Д " сътвори Планетарен клуб в града, който се трансформира в самобитна галактическа лаборатория. В клуба възпитаници сред 10 и 15 години изработваха макети на биосфери с живи растения, екосистеми и звездни градове Година по-късно сдружението в партньорство с фондация " Зад кадър " осъществиха взаимен план, надграждащ постигнатото. Децата от клуба сами си създадоха галактически костюми и участваха в основаването на макет на Марсиански град с добавена действителност. Идеята бе много новаторска. При ориентиране на мобилен телефон със особено направено приложение, автоматизирано стартира видео със тон и любопитна информация за другите галактически задачи и изследвания, правени на марсианска земя. В самите видеа се вижда по какъв начин би изглеждал един елементарен ден на Марс през детските очи.

Кои планове надвиват при кандидатстването и финансирането – просветителни, обществени, културни или екологични?

Трудно е да се каже по сфери, тъй като концепцията сграбчва. За мен е почтено, че не са най-вече обществени, а в последните години нараства броят на разрастващите културата и въвличащите младежите по места. Защото в последните години се приказва за обичайните полезности по умозрителен метод. Супер е, че се приплитат нещата в плановете – просвета, спорт, нещо просветително. Един от най-ярките образци е планът " Песните на село Дряново – от баба на внучка " съдружие " НИШАН " спечелил безплатна финансова поддръжка в третото издание на Програмата (2017-2018), в който бяха включени възпитаници от Националното учебно заведение за музикално и танцово изкуство " Добрин Петков " в Пловдив и Общинския детски комплекс " Чепеларе " в едноименния град. Замисълът на самодейността бе младежите да работят дружно с " Дряновските баби ", женският певчески състав от родопското село, разучавайки характерния за мястото песенен фолклор. Това беше чудесна концепция за свързване на поколенията по грациозен метод.

Имате ли визия каква е междинната възраст на ангажираните в плановете?

Организациите, които са моторите на плановете, въвличат от най-малките до най-възрастните. Пример за това е концепцията " Дунав – синьото учебно заведение " на съдружие " Туристическо сдружение " Приста " – Русе, която беше подкрепена във второто издание на Регионалния грант (2016-2017) за почистването на дунавските острови, Стереотип е да се мисли, че единствено младите са дейни и имат хрумвания. Има хора от всевъзможни възрасти с хрумвания.

В България има доста стимулирани хора към положителното. Но огромният проблем е учебното заведение не развива концепцията за доброволчеството. Към него рядко са подтиквани и хората на работните им места. Няма политики за стимулиране на даряването, на доброволчеството, по какъв начин да се подбуден хората да трансформират местата, където живеят, а не да чакат на страната.

Затова районният грант се радва на подобен триумф. Може да не са доста тези 5 хиляди, само че дават свободата на деятели да си кажат: Дай да се хванем да създадем нещо.

Такива бяха плановете на съдружие " Трудолюбци " - " Парк " Ракитин " с. Трудовец - обичано място за отдих, спорт, обучение и просвета " и " Лятна почивка в село Трудовец ", подкрепени в две от изданията на Програмата.. И не става въпрос просто за боядисване на едни пейки, а за интерактивно пространство, в което след това има живот – има кино, хората се събират да се забавляват, само че и да разискват значими тематики като предварителната защита против насилието, опазването на околната среда, образованието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР