Всяко лято се появява един и същ проблем - суха

...
Всяко лято се появява един и същ проблем - суха
Коментари Харесай

Да защитим косата си от слънцето

Всяко лято се появява еднакъв проблем - суха и предразположена към разцвет коса. Колкото и да обичаме да прекарваме време на плажа, да се къпем в морската вода и да събираме загар, толкоз това се отразява зле на косата ни. И морето, и басейните изсушават косъма.

Най-лесните способи да предпазим косата си е, като я измиваме усърдно всякога, когато се върнем от плажа или от басейна. Използвайте по-голямо количество шампоан и най-после еликсир, който да я омекоти. Натрупаният пясък и плажно олио от главата би трябвало да бъдат отстранени, тъй като оказват неприятно влияние. За интервала, в който сте на море, се пробвайте да не употребявате сешоар, тъй като това в допълнение изсушава.

Ако прекарате по-дълго време на морето, по-късно е хубаво да посетите фризьора си, с цел да отстрани цъфтежите и изгорелите, изтощени от слънцето краища. Най-често дамите с по-тънък косъм и с по-светъл цвят страдат от увреждане на косата, породено от слънцето. Не правете обаче грешката да изсветлите цвета си тъкмо преди да заминете на морската си отмора. Така ще нарушите естествения пигмент на косъма и доста елементарно слънцето и солената вода ще навредят. Ако пък боядисате косата си преди морето, рискувате да изгубите цвета доста бързо, написа 24 часа.

Освен на морето предпазвайте косата си и на басейна. Хлорът във водата я изсушава, прави я по-чуплива и елементарно късаща се. Най-важното е да хидратирате скалпа си, откакто се върнете от море или още до момента в който сте там. Може да забърквате лесни и бързи маски за поддържане, с които ще върнете блясъка на косата си. Например използвайте единствено две съставки, които сигурно са ви подръка. Домашна маска с яйце и майонеза ще придаде гладкост. Маслото от майонезата овлажнява в дълбочина и възстановява блясъка. Яйцето пък е положително почистващо средство. Смесете едно яйце с 4 - 5 с.л. майонеза и разбъркайте добре в купичка. После сложете върху косата, покрийте с найлонова торбичка или шапка за баня и след 20 минути измийте добре с вода.

Възползвайте се от яйцата, които са богати на протеини и поддържат косата здрава и мека, като също така имат противовъзпалително деяние. Разбийте две яйца, прибавете 1 с.л. зехтин, 1 ч. прясно мляко и няколко капки лимонен сок. Нанесете на косата и скалпа и изчакайте 30 минути. Измийте с мек шампоан и хладка вода.

Много елементарен метод да подхраните и овлажните косата си е, като нанасяте кокосово масло. То, като се изключи че хидратира, защищава и от гъбични инфекции като пърхот. Нанесете кокосовото масло на скалпа и по дължината на косъма. През цялото време хубаво масажирайте. Покрийте главата с шапка за душ за 2-3 часа или цялата нощ. След това измийте добре с шампоан.

Друго елементарно домашно средство, което оказва помощ за възобновяване на косата, прави я мека и пази скалпа от микроби и гъбички, е ябълковият оцет. Само би трябвало да добавите 1 с.л. към 2 чаши вода. Изплакнете косата с тази примес, а по-късно я измийте с шампоан, с цел да премахнете миризмата.

Лесна рецепта за маска за коса е с кисело мляко и мед. Направете я, в случай че косата ви е суха и чуплива. Мазнините от киселото мляко ще оказват помощ за навлажняване и разчистване на скалпа, а медът ще хидратира, ще понижи накъсването и ще я направи мека и гладка. Трябва единствено да смесите в купа половин кофичка кисело мляко с 4-5 супени лъжици мед. Разбъркайте до приемането на хомогенна примес и нанесете върху цялата дължина на косата. Изчакайте по този начин 15-20 минути, след което измийте добре.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР