Всяко куче – с намордник! Такъв е духът на поправките

...
Всяко куче – с намордник! Такъв е духът на поправките
Коментари Харесай

С намордник или без: Любителите на кучета срещу новите законови промени

Всяко куче – с намордник! Такъв е духът на поправките в Закона за ветеринарномедицинската активност, които бяха признати на първо четене и които провокираха стихия от неодобрение от страна на притежателите на кучета и доста неправителствени организации.

Промените плануват възбрана за свободното разхождане на кучета над 5 кг без мотив и намордник, то ще се санкционира с санкция от 300 лева За извеждането на нападателни кучета без мотив и намордник санкцията за нарушителите ще е 1000 лева

Деница Славова, собственичка на куче от породата Кане Корсо на име Каркас, изясни, че породата е селектирана от италианската мафия с цел да пази техните деца.

" Тези кучета в действителност живеят със фамилии, Каркас да вземем за пример живее с моя тригодишен наследник, първи другари са и да му се постави намордник ще бъде в действителност неприятно”, уточни още Деница Славова.

От 2005 година има закон, в който написа, че животните би трябвало да са на мотив и нападателните кучета да са с намордник. Дефиницията за експанзия е доста странна и на практика дава право на всеки самичък да дефинира дали кучето му е нападателно или не, сподели и доктор Мила Бобадова, която е ветеринарен доктор.

Снимка: btvnovinite.bg

Промените, които се внасят са за повишение на санкциите и освобождението на кучетата до 5 кг от мотив даже, изясни тя. По думите и санкциите не могат да се съберат в този момент, когато са дребни и надали това ще се промени, когато се усилят, а всяко куче да е с намордник е неуместно.

Според " Екоравновесие " обаче, статистиката сочи, че множеството ухапвания са от кучета от дребни породи – като дакел или кокершпаньол, да вземем за пример.

Най-често проблемите са с болонките на бабите, удостовери и ветеринарният доктор Мила Бобадова. По думите й в България климатът не разрешава да се носи намордник от кучетата.

„ Когато на открито е топло, кучетата се охлаждат посредством дишане, намордникът може да ги задуши”, изясни ветеринарят. Лекарят означи още, че няма статистика, която да потвърждава че намордникът ще понижи експанзията и случаите с кучетата.
Срещу нападателните кучета: Промени в закона подвигат фрапантно глобите Депутатите гласоподаваха санкцията за нападателно куче без намордник да се усили от 100 лева на 1000 лева
Факт е обаче, че злощастните произшествия с нахапани от домашни кучета зачестяват. Преди 2 седмици питбули нападнаха дете в столичния квартал " Манастирски ливади ". Милена Янчева излиза на разходка с двете си деца, едното от тях кара колело и кучетата го атакуват. След случая 8-тгодишното момиче не желае да излиза на открито. Детето е добре физически, само че към момента има сериозен боязън.

" Кучетата имат рефлекс, който не може да бъде определян от стопаните им”, означи майката на потърпевшото дете. Според нея измененията в Закона не дефинират дали кучетата са нападателни или не, това по думите й не би трябвало да се прави съгласно килограмите на животното, а съгласно породата им.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР