Всяко финансиране на медии с публични средства, в това число

...
Всяко финансиране на медии с публични средства, в това число
Коментари Харесай

КЗК препоръча прозрачност при публичното финансиране на медиите

Всяко финансиране на медии с обществени средства, включително с целеви средства по стратегии следва да се прави при ясни правила, транспарантни, недискриминационни условия и при ефикасен надзор. Това предлага Комисията за защита на конкуренцията в секторен разбор на медийния пазар, оповестен през днешния ден.

Препоръката е във връзка недоволство от Съюза на издателите, че " разпределянето на суми от еврофондовете към избрани медии е съпроводено с цялостна липса на бистрота " и " по този начин се подсигурява благосклонното отразяване на активността на държавното управление и прикриването на кавги ". Според оценки на съюза на годишна база парите по тези стратегии доста надвишават рекламните доходи на всички издатели, взети дружно.

В разбора си Комисия за защита на конкуренцията изяснява рекомендацията си с обстоятелството, че рекламните бюджети се насочват към огромните медийни групи, а това слага на тестване по-малките участници. Комисията е на мнение, че обезпечаването на медиен плурализъм, не е нейна работа, само че този въпрос е по отношение на икономическото показване на пазарните участници.

Комисия за защита на конкуренцията предлага да се сътвори указател с информация за крайните притежатели на всички медии – малките екрани, радио, печатни издания, онлайн новинарски издания, а също и на крайните притежатели на разпространителите (дистрибуторите) на медийно наличие. Сега единствено притежателите на печатните издания имат това обвързване.

В заключенията на регулатора рекомендацията за основаване на указател на крайните притежатели на компаниите - разпространители е единственият коментар на недоволствата (Съюз на издателите, " Сега ", " Икономедиа ", осведомителна организация " Блиц " ) за монопол в разпространяването. Съюзът на издателите осведоми за преобладаващата роля на " Табак Маркет " АД на пазара на разпространяване на печатни издания и агресивното завладяване на обществени търговски площи в цялата страна, което, съгласно членовете му, на процедура прави невероятно присъединяване на по-малки разпространителски компании. " Табак маркет " на собствен ред сочи, че не му е известно по какъв метод се уреждат връзките сред дистрибутори и издатели при осъществяване на активността по разпространяване на печатни издания, защото не е страна по подписани с издатели контракти за разпространяване на печатни издания. Посочва още, че разпространяването на печатни издания не е контролирана по характерен метод от държавните органи активност.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР