Всяко домакинство трябва да има план за евакуация при пожар

...
Всяко домакинство трябва да има план за евакуация при пожар
Коментари Харесай

Всеки дом в България да си приготви раница за евакуация при земетресение, обяви спасител

Всяко домакинство би трябвало да има проект за евакуация при пожар и земетресение. Това сподели Лазар Радков със специфична доброволческа самодейност при спешни обстановки, в  “Денят на Фокус "  по Радио “Фокус ". Тайван бе ударен с трус 7.2 по Рихтер. В Копривщица и Пирдоп пък имаше съществени пожари.

“За да знаем какво да вършим при злополучие, би трябвало да се образоваме. Има стъпки, които всеки от нас е хубаво да предприеме при земетресение. България се намира в земетръсен регион. Земетресенията в Турция бяха извънредно събитие, а за нас, доброволците, червен байрак. Всяко семейство е мощно целесъобразно да има личен проект за деяние при трус ", предложи Радков.

Задължително би трябвало да имате евакуационна раница, която да грабнеш бързо при потребност. “Вътре би трябвало да има вода, храна, документи, фенерче, акумулатори, акумулатори за телефон, медикаменти, материали за първа долекарска помощ. Може да сме дружно с околните си при трус или на разнообразни места. Всеки потегля да звъни по телефона и линиите блокират - предлагам да споделяте с текстови известия онлайн. Трябва да знаем къде се събираме, в случай че се случи злополучие и сме разграничени ", добави Лазар Радков.

Трябва да имаме авариен събирателен пункт - надалеч от здания и дървета, от стълбове за осветяване, от всевъзможни постройки и високи предмети. “Първият трус няма по какъв начин да се планува, само че се чакат вторични. Човек би трябвало да пази главата и вътрешните органи, да се сниши, да не стои да прозореца, който може да се счупи и да ни нарани ", даде детайлности събеседникът.

Запазването на хладнокръвие се случва, когато човек се е подготвил. Трябва да проиграем евакуационния проект с децата под лека форма. “В Турция здания, които са били добре издигнати по стандарт, устояха първия трус, само че той ги компрометира и при втори и трети трус те падат. Когато хората са излезли на открито след първия трус и се върнат да видят какво се се случило вътре или да си вземат предмети сред трусовете, това води до най-вече жертви ", акцентира Радков.

“Трябва да следваме инструкциите за пожарна сигурност при пожар. Най-рискови те са в семействата, тъй като горските пожари засягат по-малък брой хора. Най-често причинители са готвенето, електроуредите, забравена цигара или свещ. При запалване на лой хората не знаят какво да вършат и нормално утежняват обстановка. Нека се срещнат с възникването на пожарите, какво значи триъгълникът на пожара - О2, гориво, искра " у, описа Лазар Радков.

Когато гори тенджера, задоволително е да сложим похлупак от горната страна. В никакъв случай не пробвайте да угасите с вода. Всяко домакинство би трябвало да има пожарогасител и да знае по какъв начин се работи с него, предизвести Радков.

“Най-важното нещо, на което учим доброволците и децата е да пазят себе си, тъй като в случай че те пострадат, няма да могат да оказват помощ никому. При вреди за нас ние ставаме потърпевши и ангажираме други да ни оказват помощ. Първо би трябвало ние да сме в сигурност и тогава да се опитаме да оказваме помощ при бедствия. Филмите доста вредят, тъй като постоянно демонстрират подиуми на подвиг. В действителния живот първо би трябвало да се уверим, че ние самите сме в сигурност - оказваме помощ единствено, в случай че знаем, че няма да пострадаме ", акцентира Радков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР