Всяко дете има основно право и нужда от стабилна и

...
Всяко дете има основно право и нужда от стабилна и
Коментари Харесай

"Виж детето" - кампанията в подкрепа на деца, жертви на родителско отчуждение

Всяко дете има главно право и потребност от постоянна и любяща връзка и с двамата си родители. Затова при разлъка в фамилията, детето би трябвало да продължи пълноценния си контакт и с майката, и с бащата. В доста случаи на родителска разлъка в България обаче този интерес на детето е нарушен, а предприеманите от институциите ограничения за отбрана на опцията детето да поддържа връзка и с двамата си родители, са неефективни.

Това оповестява Българския хелзинкски комитет, който продължава дарителската си акция в поддръжка на децата, станали жертва на родителско отчуждаване " Виж детето ".

Случаите, в които единият родител попречва контактите на децата с другия, не са необичайност, само че за тях не се приказва обществено и се знае малко. А за всяко дете отчуждението от родител е сериозна психическа контузия с тежки дълготрайни последствия. Тя нормално е резултат от целеустремено увещание на детето, че отчужденият родител е рисков и не заслужава обич.

Крайните резултати от сходно родителско отчуждаване за детския прочувствен свят са ниска самокритика и самоомраза, липса на доверие, меланхолия, корист с субстанции или други форми на пристрастяване. Изпадналите в тази обстановка деца са жертва на опълчването на двамата си родители, като в спора сред възрастните болката, потребностите и най-хубавият интерес на децата постоянно остават подценени.

С акцията си Българският хелзинкски комитет желае да обърне вниманието на обществото към този проблем и да притегли вниманието на институциите върху ограниченията, които биха помогнали за по-ефективна отбрана на интереса, здравето и потребностите на децата да поддържат връзка и с двамата си родители, когато те са в развой на разлъка или са към този момент разграничени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР