Всяко дете до 7-годишна възраст в България има минимум 4

...
Всяко дете до 7-годишна възраст в България има минимум 4
Коментари Харесай

Минимум 4 кариеса има българското дете до 7 години

Всяко дете до 7-годишна възраст в България има най-малко 4 кариеса, в Смолян към този момент на тази възраст имат по шест развалени зъба. Не повече от 7 на 100, подлежащи на силанизиране деца в Смолянско, предходната година са били заведени от родителите си на тази профилактична процедура, която ще заздрави зъбите им за дълго време. Безплатно.
За извършеното скринингово изследване на 21 000 деца в цялата страна, показващо извънредно плашещи данни, заяви основният секретар на УС на Българския зъболекарски съюз доктор Борислав Миланов. Те бяха изнесени на семинар в Смолян, на който бяха регистрирани резултатите от програмата за силанизиране на детските зъби.
Обобщените данни за цялото население на страната демонстрира, че над 96,3% от хоратав България имат най-малко по един кариес. Между 22 и 24-годишна възраст приблизително статистическият българин има извадени по към 3 непрекъснати зъба. Този развой продължава и на към 60-65-годишна възраст изчезналите зъби на българина са към 17.
При децата до 11-тата им година кариесите стават нормално 11, а до настъпване на зрелостта – 18 години, кариесите стават сред 15 и 17.
Всяко четвърто дете до 18-годишна възраст има изваден един непрекъснат зъб, нормално дъвкателен.
„ На тази възраст неналичието на един непрекъснат дъвкателен зъб трансформира съотношението на зъбите напълно, трансформира метода на хранене, трансформира оформянето на лицевия скелет, трансформира напълно положението на лигавицата на зъбодържащия уред. Създава предпоставки за пораждане на други възпалителни процеси в устата. Свързано с неприятната джука хигиена и с неправилното хранене и неангажираността, с това, че хората нямат задоволително средства и мъчно отделят за лекуване - всичко това прави картината не стряскаща, а кошмарна “, разяснява доктор Миланов.
Преди да започва програмата за силанизиране приблизително на година са били вадени 11-12 хиляди детски зъбчета. Миналата година данните демонстрират към този момент под 9 хиляди.
Проучването е посочило, че се следи редукция на кариесите със 70-75% при силанизираните зъби спрямо останалите. Годишно по програмата се силанизират към 50 000 зъба.
Според доктор Мими Кубатева – шеф на Регионалната здравна ревизия в Смолян, този проблем в действителност е доста сериозен за нашата област.
„ Действително резултатите за децата от Смолянска област са най-тревожни спрямо останалите области от България. Затова работата за профилактиката е от извънредно значение. Родителите са водещи за здравето на децата и работата с тях е извънредно значима “, уточни доктор Кубатева.
Тя акцентира, че са се сблъсквали и с други начинания, свързани с профилактика на децата, които също мъчно намират реализация в нашата област, тъй като родителите са много резервирани.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР