Всяко дете до 7 години има поне четири кариеса, а

...
Всяко дете до 7 години има поне четири кариеса, а
Коментари Харесай

Всяко дете до 7 години има поне четири кариеса

Всяко дете до 7 години има най-малко четири кариеса, а във възрастта от 7 до 11 години те са приблизително седем. Всеки четвърти от подрастващите до 18 години има най-малко един изваден зъб. Данните от скрийнингово изследване измежду 21 000 деца у нас изнесе във Варна основният секретар на Българския зъболекарски съюз доктор Борислав Миланов.

На 96% от българите имат най-малко по един кариес, а всеки сред 22 и 24 години има приблизително сред 2 и 4 извадени зъба. Във възрастовата група от 60 до 65 години извадените зъби са приблизително 17. Това значи, че от ранна детска възраст липсват вярна орална хигиена и метод на хранене, изясни доктор Миланов.

Родителите би трябвало да търсят помощта на експертите, поучава той. Още по време на бременността е добре бъдещата майка да посети ортодонт, с цел да научи по какъв начин да сътвори положителни условия и грижи за детето.

Храненето също оказва въздействие на положението на зъбите. Добре е да се заобикалят сладките артикули, а след консумация е целесъобразно устата да се изплаква. Добра храна за здрави зъби са плодовете и зеленчуците, само че в натуралния им тип, а не на сокове и пюрета, изясни доктор Миланов. Заради калция изключително потребни са млечните артикули.

„ На първо място родителите би трябвало да стартират да учат на привички детето още сега, в който му поникнат първите млечни зъби. То би трябвало да свикне с мисълта, че те би трябвало да се почистват постоянно. В по-късен стадий, след втората година, детето би трябвало да привиква с четката и пастата за зъби. Впоследствие би трябвало да има постоянни съвещания с доктор по дентална медицина. Колкото по-рано стане първото посещаване при стоматолог, толкоз по-добре. Дори да няма някаква нужда, детето би трябвало да се заведе в кабинета, с цел да свикне с атмосферата. Битува мнението, че млечните детски зъби не са значими, защото се сменят. Няма такова нещо. Всяко едно петънце, всеки кариес би трябвало да бъде оздравял. Усложненията водят до съществени проблеми с оралното здраве на децата ”, сподели още доктор Миланов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР