Всяко дърво - меч е, всякой камък бомба, всяко нещо

...
Всяко дърво - меч е, всякой камък бомба, всяко нещо
Коментари Харесай

Красотата на преплитането на българската история със спорта - Хебър

Всяко дърво - меч е, всякой камък бомба, всяко нещо - удар, всяка душа - жар

“Хубава си, моя горо, миришеш на младост, само че вселяваш в сърцата ни единствено тъга и жалост”

“Я надуй, дядо, кавала, след теб да викна — запея песни юначен, хайдушки, песни за вехти войводи”

Произведенията на Иван Вазов, Любен Каравелов и Христо Ботев са изписани върху екипите на волейболния Хебър Пазарджик. За да припомнят заветите, с цел да въодушевяват думите на родолюбци и революционери. Във всяка борба. На терена и отвън него.

“Това ще ни е първата година в евротурнирите и искахме да го отбележим по някакъв метод. Голяма част от връзката ни в обществените мрежи е обърната към България, към историята, духа и традициите, които нашата земя пази. Вкарахме много детайли, които да привлекат вниманието на хората и волейболистите. Много е забавно, хората към този момент започнаха да се зачитат и има и някаква просветителна нотка, радваме се, че провокира подобен интерес”.

И в действителност - думите на Вазов, Ботев и Каравелов вдъхват мощ на играчите на Хебър.

“Това е чест и отговорност да носиш такава фланелка на гърба си. Ботев, Вазов - това са национални будители, които дълги години народът се е крепял на тях и това е нещо необикновено. Особено българският трикольор. Това е необикновено възприятие. Досега не съм имал фланелка с българското знаме и чувството е необикновено. Надявам се да успеем да прославим България в eвротурнирите и все хубави неща”.

А в спокойно време, уменията и пристрастеността в спорта дават ентусиазъм и се трансформират в оръжие.

“Надявам се да даваме добър образец. Спортът възпитава. Той е нещо доста хубаво, даже да не станеш професионален състезател. Научава те на доста неща и се надявам да запалителен младите да упражняват. За мен България е всичко, както за всеки българин. Хубаво е да помним и да се обръщаме към това, през което сме минали, тъй като историята е тази, която ни прави каквито сме и би трябвало да черпим ентусиазъм и най-хубавото от нея и се надявам да сме съумели.

През декември Хебър ще се изправи против полския "Алурон Вирту Варта " в 1/16-финалите на Чалъндж къп. Въпреки че става дума за клубен шампионат, момчетата от Пазарджик се надяват да получат поддръжка от цяла България.

Ние с изключение на клубна принадлежност, би трябвало да имаме и национална такава. Когато играем в евротурнирите, всички сме българи. Както ние поддържаме другите клубове, по този начин се надяваме и неутралният почитател да ни поддържа през този сезон. Ние играем за България, нищо че е клубен тим. Независимо, че става дума за разнообразни спортове - футбол, баскетбол, волейбол, Лудогорец - ти играеш за България. Първо за България, а по-късно за себе си.

На близо 12 хиляди км от Пазарджик уругвайският тим "Данубио " също се обръща към българските завещания, обичаи и корени. В учредяването на отбора през 1932 година вземат участие българските братя Михаил и Иван Лазарови, а тимът е кръстен на река Дунав. Един от екипите на южноамериканския отбор през този сезон е напълно отдаден на България, като фланелката е в цветовете на родния трикольор, върху тях е изписан първия куплет от нашия химн "Мила Родино ". Новите екипи бяха показани посредством фразата "Съединението прави силата ". През 2016-а дизайнът на екипите на националния тим по футбол беше надълбоко въодушевен от родната история и отдаден на 140-годишнината от Априлското въстание. На гърдите на българските футболисти и в този момент продължава да стои емблемата на лъв в щит, която е основана на герба на цар Фердинанд 1. Национална или клубна принадлежност, в България или на десетки хиляди километри от родината, значение няма. Важното е да помним, тъй като народ, който не познава предишното си, няма бъдеще.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР