Всяко четвърто дете в училищна възраст у нас е с

...
Всяко четвърто дете в училищна възраст у нас е с
Коментари Харесай

Всяко четвърто дете в училищна възраст у нас е с наднормено тегло

Всяко четвърто дете в учебна възраст у нас е с наднормено тегло Всяко четвърто българско дете в учебна възраст е с наднормено тегло, страната ни е на последно място в Европа по консумация на прясно мляко от страна на подрастващите. Ако обаче сме измежду първите по липса на физическа интензивност, то позитивното е, че питателните привички на учениците се усъвършенстват и потреблението на плодове слага българчетата на трето място след Португалия и Гърция. Данните бяха показани в Световния ден за битка със затлъстяването от Българското съдружие за изследване на затлъстяването.

 
Лошите хранителни привички и незадоволителната физическа интензивност не престават да са измежду главните аргументи страната ни да е отличник по детско затлъстяване, паралелно до Чехия, Гърция и Англия.
 
Доц. Светослав Ханджиев, почетен ръководител на Сдружението за изследване на затлъстяването: „ Европейско изследване демонстрира, че децата от 6 до 9-годишна възраст в България стоят по 26 часа седмично пред някакъв екран. Това ги обездвижва извънредно доста. За съпоставяне, тази цифра за децата в Холандия и Белгия е към 14 часа. Положителното от това изследване е, че българчетата са трети по консумация на плодове и зеленчуци след Португалия и Гърция. Белгия, Холандия, Франция и Румъния са след нас по този индикатор. Тоест, ние имаме едно усъвършенстване на питателните привички, само че обездвижването е извънредно значим фактор. ”

 деца тичат бягане БГНЕС
Доц. Ханджиев оповести и резултатите от рекомендацията дневно да се извървяват по 10 000 крачки: „ Счита се, че в света 23 % от хората над 18 години имат добра физическа интензивност. Тази цифра за България е 21 %. За юношите от 11 до 17 години обаче се оказва, че 87 % от тях в международен мащаб извървяват дневно 10 000 крачки. У нас този % е едвам 74, което приказва, че има ясно изразено обездвижване измежду подрастващите. ”
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР