Всяко четвърто българче губи поне по един постоянен зъб още

...
Всяко четвърто българче губи поне по един постоянен зъб още
Коментари Харесай

До пенсия, българинът губи половината си зъби

Всяко четвърто българче губи най-малко по един непрекъснат зъб още преди да навърши 18 години. Обикновено той е дъвкателен, което води до съществени проблеми с метода на хранене и оформянето на лицевия скелет. Шокиращи данни за оралната хигиена на българите и зъбния им статус бяха изнесени по време на семинар на стоматолозите в Смолян. Анализите сочат, че едвам 3,7% от хората у нас доближават до дълбока напреднала възраст с напълно здрави зъби. Между 22- и 24-годишна възраст приблизително статистическият българин има извадени по към 3 непрекъснати зъба, по този начин на към 60-65 година изчезналите зъби към този момент са към 17. Първолачетата имат най-малко по 4 кариеса, а зрелостниците - сред 15 и 17.

Според експертите единствените способи за справяне с казуса са профилактиката и ранната диагностика. Стоматолозите обаче регистрират, че българите вървят на ортодонт едвам при наложителен проблем, а родителите постоянно не помнят да заведат децата си на профилактичен обзор.

В същото време по време на форума медиците припомниха, че у нас работи Национална стратегия за профилактика на оралните болести при подрастващите до 18-годишна възраст. Част от нея е и процедурата за силанизиране на детските зъби, подсети доктор Ивелина Карова-Поппалова от Смолян, която е координатор на програмата.

500 зъболекари в цялата страна силанизират детските зъби в 28-те области. Интересът на родителите обаче е прекомерно невисок. В Смолянска област да вземем за пример през 2016 година са били силанизирани зъбите на 211 деца от 1800 подлежащи на тази процедура. За предходната година процедурите са едвам 126, или не повече от 7 на 100. Програмата стартира постоянно с началото на образователната година и завършва на 15 декември, припомнят експертите. Председателят на съюза на стоматолозите доктор Борислав Миланов подсети, че силанизирането заздравява зъбите на децата за дълго време, а процедурата е безвъзмездна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР