Всяко бягство е отклонение, всяко отклонение е бягство.Така главният прокурор

...
Всяко бягство е отклонение, всяко отклонение е бягство.Така главният прокурор
Коментари Харесай

Цацаров иска ред, а не реформа в затворите

Всяко бягство е отклоняване, всяко отклоняване е бягство.

Така основният прокурор Сотир Цацаров разяснява вчерашното гледище от страна на Министерство на правораздаването, че пандизчията Борис Иванов не е избягал, а се е отклонил. Припомняме, пандизчията и до този миг се търси без резултат.

Пред публицисти в Народното събрание Цацаров уточни, че Наказателният кодекс употребява термина " пандизчия, който избяга ".

" Проблемът не е в терминологията, казусът е в нещо напълно друго ", изясни основният прокурор и съобщи, че в съответния случай при присъда от 13 години за обир и обезчестяване, остатъкът от наказването е близо 5 години. Затова и въпросът е за режима на ограничения от независимост, статута на съответния лишен от независимост и аргументите заради, които той работи напълно свободно и без какъвто и да е контрол на външен обект.

Главният прокурор добави и още една страна на казуса - ситуацията в местата за отнемане от независимост. Цацаров напомни, че от близо година и половина Групово дело " Изпълнения на наказванията " няма непрекъснато управление. " Това при всички случаи се отразява върху метода, по който се реализира работата на дирекцията. "
Към този проблем би трябвало да се прибавят и обществените проблеми на надзирателския състав, техните претенции, както и режима в пандизите, в това число настоящите нормативни актове. Затова и тук, съгласно Сотир Цацаров, не става дума да се оправдаем един или различен министър.

Каквото и да е управлението, при тези условия, при тези нормативна база такива обстановки ще се повтарят, изясни Сотир Цацаров. Затова и мнението на основния прокурор е, че би трябвало да се организира сериозна полемика.

Според Цацаров обаче системата има потребност от ред: " Ред - не промяна. Ако ще вършим следващата промяна - тя ще премине в полемики, проекти, пътни карти ", разяснява той и изясни, че ред значи промени в нормативните актове по отношение на режима, въвеждане на ограничавания за прекосяване от по-тежък в по-лек режим. Това би трябвало да да става единствено при положително държание и доказателства, и то действителни, че има превъзпитание. Според Цацаров би трябвало да има ограничение на опциите за работа на подобен вид лица на външни обекти и даже да се вкарат характерно облекло и знаци на лишените от независимост. В рамките на месец тези нормативи могат да се преразгледат.
Ако нормативната рамка не се преразгледа, случаите на бягство от пандизите ще се повтарят, е прогнозата на обвинител №1.

Но обществото би трябвало да каже дали е готово да одобри ред в местата за отнемане от независимост.

Сотир Цацаров приказва и за дефицита на средства в системата, които водят до това, че част от предметите от витална нужда за пандизчиите, се доставят извън. Това ражда, по думите му, затворническа аристокрация, която дефинира реда в пандиза.

Групово дело " Изпълнения на наказванията " не разполага с каквато и да е система за реализиране на надзор, изясни Цацаров, а оперативният контрол в местата за отнемане от независимост се реализира от служби на Министерство на вътрешните работи, които са аташирани към всеки съответен затвор. Задайте си въпроса какъв е ползата надзорно охранителния състав, както и на затворническата общественост да сътрудничи със чиновници на Министерство на вътрешните работи, които са в система, вън от местата за отнемане от независимост, добави основният прокурор.

Цацаров посочи още, че трудът от пандизчиите не се поставя проведено, а всеки затвор подписва контракт с избрани външни консуматори на работна мощ.

Има места за отнемане от независимост, в които пандизчията излиза, отива на работа на място, в което голяма въпросителна е дали изобщо работи и в действителност обитава в затворническото общежитие единствено вечер.

Като прибавим, че в затворническите общежития за 50 лишени от независимост отговоря един надзорник, като затвори, в които за към 520 лишени от независимост дава отговор нощна промяна от 18 до 20 надзиратели - картината е: системата е на ръба. /news,bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР