Всяко българско домакинство ще заплати между 250 лв. и 400

...
Всяко българско домакинство ще заплати между 250 лв. и 400
Коментари Харесай

Манолова: Плащаме по 250-400 лв. за водомери и топломери заради нов закон на Борисов

Всяко българско домакинство ще заплати сред 250 лева и 400 лева за закупуване на уреди с отдалечено отчитане, водомери и топломери във връзка със законопроект, импортиран от държавното управление на Бойко Борисов.

Става дума за ЗИД на Закона за енергийната успеваемост, импортиран на 30 декември 2020 година, който ще се преглежда в Комисията по енергетика на Народното събрание в сряда (утре) и с който се трансформира Закона за енергетиката в частта за пазаруване на отдалечени уреди, водомери и топломери.

Това съобщи ръководителят на Гражданската платформа " Изправи се.БГ " Мая Манолова в своя позиция до медиите.

Манолова изпрати и мнение до комисиите по енергетика, районна политика и европейски въпроси с ръководители надлежно Валентин Николов, Искрен Веселинов и Драгомир Стойнев.

В мнението от " Изправи се.БГ " оферират вместо КЕВР да дефинира планирани цени, да дефинира цената на парното и топлата вода на ежемесечна база. Само освен това състояние има смисъл от закупуването и монтирането на нови уреди от семействата.

Общо над 100 млн. лева би трябвало да дадат българските жители, като още през май 2020 година от " Изправи се.БГ " призовахме сумата да се поеме от държавното управление, без значение дали през европейски стратегии или от бюджета на Министерството на енергетиката, подсети Манолова.

Девет месеца по-късно и откакто отхвърли всички оферти на " Изправи се.БГ ", държавното управление, в частност Министерството на енергетиката, не осигуриха средства за закупуване на уредите и със закон ще нанесе финансов удар на елементарните жители приблизително с 250-400 лева на домакинство и то в разгара на коронакризата.

Тъй като уредите бяха всеобщо въведени през 2002 година - 2003 година, а подмяната им би трябвало да се случи при приключване на периода на валидност на батериите, който е 10 години, следва да се има поради, че всеобщата замяна на уредите би трябвало да стане тази и идната година (2022 г).

Изчисленията на специалисти на " Изправи се.БГ " сочат следното:

· 702 243 броя уреди за дялово систематизиране на топлинна сила с отдалечен доклад на цена по 40 лева - общо 28 089 720 лева.;

· 607 432 броя водомери за топла вода с отдалечен доклад на цена по 90 лева - общо 54 668 880 лева

*Уреди за дялово систематизиране на топлинна сила закупуват тези, които са с отвесни щрангове на сградната апаратура.

· Тези, които са с хоризонтални щрангове на инсталацията, би трябвало да закупят топломери с отдалечен доклад. Това са 61 899 броя топломери на цена по 300 лева - общо 18 569 700 лева

· Като се вкара месечно отчитане, значи, че хората ще стартират да заплащат такси за дялово систематизиране, които са най-малко три пъти по-високи от тези, които сега заплащат. Топлинните счетоводители ще регистрират водомерите всеки месец, т.е. таксата ще се заплаща от жителите за 12 месеца.

· Топлинните счетоводители ще регистрират уреди/топломерите шест пъти през отоплителния сезон октомври-април.

· Ако в този момент годишната такса за дялово систематизиране е към 40 лв., след въвеждането на месечното отчитане годишната такса ще стане 120-150 лева Цените се договорят сред топлофикационните сдружения и топлинните счетоводители, потребителите единствено заплащат.

· Отделно хората ще заплащат такса за това топлинният счетоводител да предава данните от водомера с отдалечен доклад на ВиК-оператора или противоположното.

Тази такса ще бъде приблизително по 40 лв. на жилище (по данни на един от топлинните счетоводители в София).

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР