Всяка втора услуга на Агенцията по геодезия, картография и кадастър

...
Всяка втора услуга на Агенцията по геодезия, картография и кадастър
Коментари Харесай

Всяка втора услуга на Агенцията по геодезия, картография и кадастър вече е по електронен път

Всяка втора услуга на Агенцията по геодезия, картография и кадастър към този момент се декларира по електронен път.

Това демонстрират данните на организацията за двата месеца на изключителното състояние, оповестиха от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството.

Ако в интервала 13 март – 13 май 2019-та година електронните услуги са били 25% от всички услуги, предоставяни от АГКК, то към днешна дата техният брой към този момент е подравнен с броя на декларираните на гише, демонстрират още справките на организацията.

За времето от 13 март до 13 май тази година общо декларираните услуги са били 62 345, от които съвсем половината – 30 821 са били онлайн посредством Кадастрално-административната осведомителна система на организацията - https://kais.cadastre.bg/.

За по-бърз и по-удобен достъп на жителите и бизнеса до услугите на АГКК от ведомството са улеснили още повече заявяването на документи по електронен път.

Така да вземем за пример един от най-търсените документи – схема на парцел към този момент може да се съобщи онлайн без електронен автограф на клиента, а документът се получава на хартия, като клиентът показва, че желае да го получи посредством куриерска услуга или на гише на работа на АГКК, определена от заявителя, на територията на цялата страна. Ако потребителят желае да получи скицата в електронен вид, ще би трябвало да употребява електронен автограф.

Използването на електронните услуги на АГКК е наклонност за цялата страна.

Например в Бургас броят им е по-голям в сравнение с тези, желани на гише – 2055 са декларирани през портала, а на гише – 1560.

В редица служби заявяваните онлайн услуги даже са над два пъти повече спрямо желаните на място в службите по кадастър. Пример за това е Софийска област, където за интервала 13 март – 13 май тази година декларираните електронни услуги са 1539, а на гише – 567.

Предоставяните от АГКК електронни услуги са същите като тези, които жителите и бизнесът могат да получат на гише и, като се изключи че заявяването им по електронен път пести време, са и с 30% по-евтини от документите на книжен притежател. Издаването на схема на парцел да вземем за пример или скица на независим обект, декларирана на гише и получена на хартия, коства 20 лева, а цената на този документ, деклариран онлайн и получен в електронен вид, е 14 лева Заявената онлайн схема на парцел, само че получена на книжен притежател също е на стойност 20 лева

Изпълнението на декларираните на място или онлайн документи лишава едно и също време според от периода на услугата – елементарна, за която са нужни 7 дни, или бърза – в тридневен период.

След отпадане на изключителното състояние всички служби на Агенцията по геодезия, картография и кадастър в страната ще продължат да работят както до в този момент, при прецизно осъществяване на нужните защитни ограничения за чиновниците и жителите.

Освен „ на гише “ в службите на АГКК и посредством електронния портал, услуги могат да се декларират и от инженерите по геодезия - правоспособни лица по кадастър, от общини, служби по земеделие и нотариуси в цялата страна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР