Всяка втора обществена поръчка в България през миналата година е

...
Всяка втора обществена поръчка в България през миналата година е
Коментари Харесай

Всяка втора обществена поръчка у нас - гнила

Всяка втора социална поръчка в България през предходната година е била с нарушавания. Процентът на поръчките с гафове е над 50%, сочи анализът на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) за 2018 година Според стопански анализатори това са най-лошите данни за последните пет години.

Миналата година АДФИ е проверила 1204 поръчки на стойност близо 1.39 милиарда лв.. В 614 от тях - за 729 милиона лв., са открити разнообразни неуредици. Като се има поради, че държавният бюджет харчи над 44 милиарда лв. годишно и че Европейски Съюз налива също милиарди в България по оперативните стратегии, това значи, че държавни ведомства и общини харчат неефективно и не по разпоредбите големи средства на българските и на европейските данъкоплатци.

Пороците са 4 съществени вида: постоянно се " пропуща " провеждането на социална поръчка; вместо същинско съревнование се прави директно договаряне; не се събират разнообразни оферти; средствата се изразходват не по предопределение. Нарушения има във всички етапи - от подготовката на документите, през оценяването на офертите, до осчетоводяването на разноските и осъществяването на предоставената активност, демонстрира анализът на финансовата ревизия. И сферите на нередностите са разнообразни - от строителство и поправки до доставка на артикули.

Изводите от последния доклад на АДФИ са явни - корупционните практики или неграмотността на администрацията водят до вреди от над 700 милиона лв., разяснява Петя Георгиева от Института за пазарна стопанска система. Лошите практики се разгръщат, вместо да бъдат ограничавани. А с повишаването на парите в държавния бюджет нарастват и злоупотребите, добавя специалистът. Наказанията са пренебрежими и търпими за нарушителите - варират от предизвестие и стигат до имуществени наказания, които за 2018 година са в размер на 0,04% от записаните 700 млн. лева погрешно разходвани средства.

Най-тъжният извод обаче е, че задачите, които се преследват, не са реализирани - нито има по-добро опазване на здравето, нито по-качествено обучение, нито пък по-добра правосъдна система. И няма изгледи да има смяна, заключава Петя Георгиева.

Любопитното е, че държавната организация е работела в множеството време по сигнали на жители и юридически лица. Едва по-късно се подреждат постановленията на прокуратурата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР