Всяка война сама по себе си е трагедия. В това

...
Всяка война сама по себе си е трагедия. В това
Коментари Харесай

Ексклузивно от битката за Волноваха

Всяка война сама по себе си е покруса. В това се убедих с очите си в Украйна, по-точно в региона на Донбас, където от 2014 година тече революция, която на 24 февруари прерасна във война сред Русия и Украйна. Москва ще каже, че организира специфична военна интервенция в Украйна, а Киев ще каже, че това е открита експанзия.

По време на престоя си във Волноваха имах достойнството да беседвам с полковник от армията на Руската федерация за борбата в града, където той е изиграл основна роля в планирането и провеждането на военната интервенция за освобождение. Полковникът похвали своите бойци и офицери за осъществяването на поставените им задания, а също по този начин похвали украинските бойци за достойната опозиция.

След диалог с полковника от 58-а войска на Руската федерация (от съображения за сигурност името му не се разкрива), който управлява военната интервенция по маршрута Донецк-Волноваха, ви представям къса реорганизация на борбата.

Ако изключим Мариупол, Волноваха е градът, в който се водят най-ожесточените боеве на територията на Украйна. Волноваха е първата огромна военна победа за съветската и донецка войска от началото на войната сред Русия и Украйна на 24 февруари. Битката при продължи от 27 февруари до 11 март и приключи с победа на донецката и съветската армии.

Волноваха е град на 57 км от Донецк и град от стратегическо значение, защото има стратегически железопътен възел, хранилища и депа, а основната железопътна линия за Мариупол и Донецк минава през него. Плюс това, автомагистралата Славянск-Донецк-Мариупол минава от тук. Градът е от стратегическо значение и от военна позиция. След като завладяват Волноваха под надзор, съветската и донецка войска могат да настъпят на север и от фланговете да обкръжат главната част на украинската войска, ситуирана в славяно-краматорския конгломерат. Това също по този начин отваря опцията за свободно придвижване на части на юг, към Мариупол. Поемането на контрола над железницата доста улеснява логистиката на съветската войска, както и нейната подвижност.

Според преброяването от 2021 година във Волноваха живеят към 21 000 души. Но огромна част от популацията след началото на войната е евакуирано на територията на Русия, както и вътре в Украйна. Сега във Волноваха живеят към 16 хиляди души.

Видях със личните си очи стратегическото значение на Волноваха, когато по време на престоя ни там, от няколко разнообразни направления, големи военни колони на 58-а войска, както и на Донецката войска, или по-скоро моторизирани елементи, минаха през Волноваха от няколко разнообразни направления, като се насочиха на север към Донецка област, към Славянск и на юг към Мариупол. В колоните можеха да се видят танкове Т-72Б и Т-72Б3, бойни бронирани машини БМП-3 и БМП-2, артилерийска батарея МСТА-М, командни машини, разнообразни типове бронирани камиони “Камаз” и “Урал,” както и цялата обвързвана логистика. Няколко развалени танка Т-72Б също бяха превозени от Волноваха до Донецк за ремонт.

В борбата за Волноваха частите на армията на Донецката национална република понесоха главния товар, до момента в който частите на Южния боен окръг на Русия, а точно 58-а войска на Руската федерация, главно предоставяха разследващи данни, както и въздушна и артилерийска поддръжка на настъпващите донецки елементи. От украинска страна в борбата участваха елементи на украинската войска, както и членове на нацисткия батальон " Азов ".

Донецката и съветската армии, настъпващи от двете страни, елементарно унищожиха първите отбранителни линии, огневи точки и укрепления на украинската войска, заобиколиха минните полета в региона на Волноваха и към него. Втората линия на защита на украинската войска се намираше в самия град, в жилищни здания, както и в основната болница, която се намира на стратегическо място. В тях украинската войска сътвори огневи точки, всички за дълготрайна защита. Танкове и друга военна техника на украинската войска бяха ситуирани и скрити към здания и къщи, с цел да я защитят от артилерията и самолетите на съветската войска. Отбранителната линия беше открита и в къщите при започване на Волноваха.

След първия огневи контакт с украинската войска настъплението на съветската и донецка войска беше спряно, след което Волновха беше обкръжена и блокирана в сходство с всички военни правила и стартира разчистване, последвано от яростни улични боеве. От страна на донецката и съветската войска главната тежест в уличните борби падна върху батальона за специфични интервенции “Спарта”, както и специфичните елементи на съветската войска, състоящи се от чеченци. За да понижат до най-малко загубите в жива мощ и военна техника, донецката и съветската армии започнаха да употребяват всевъзможни оръжия, най-вече артилерия, по-точно ракетна артилерия и самолети. Новата техника се употребява и за градски пердах. Щурмовите групи от осем бойци и специфични елементи прикриваха и се защитаваха с танк или бойна бронирана машина, движейки се по улиците на Волноваха, систематично разчиствайки къщи и здания, където се защитаваха украински бойци. Освен отбрана, танковете и бойните машини оказваха огнева поддръжка на нападателите, унищожавайки огневи точки на украинската войска в здания и къщи. Над Волноваха непрестанно летяха дронове. При всяка по-сериозна опозиция на украинските войски и изключително на азовците, на помощ бяха извиквани артилерия и авиация, която се координира благодарение на дронове, които предаваха информация за позициите на украинската войска до командния щаб в действително време, след което съветската артилерия и авиация унищожаваха позициите и огневите точки на украинската войска. Тази тактичност беше употребена за всяка улица, постройка или къща. В резултат на голямото преимущество в огневата мощност, най-вече артилерия, авиация и танкове, както и преимуществото в живата мощ, донецката и съветската армии съумяха бързо да пречупят съпротивата на украинската войска и да освободят Волноваха.

Командирът на батальон " Спарта " Владимир Жога почина в борбата при Волноваха. Официалните загуби от двете страни не бяха разкрити, както и имената на частите от двете страни, взели участие в борбата.

Видях със личните си очи огромно количество унищожена военна техника по улиците и в центъра на Волноваха, разрушени къщи и здания, които приказват за интензивността на боевете. Неевакуираните поданици се скриха в подземни убежища по време на борбата и бяха оставени без храна, вода и отопление с дни. В резултат на яростни улични боеве и на първо място дейностите на съветската и украинската артилерия, 80% от центъра на града беше погубен. Много къщи и здания в центъра ще би трябвало да бъдат съборени и издигнати отначало. Но жителите на Волноваха, въпреки и без покрив над главата си и без ясно бъдеще, са оптимисти и споделят, че най-важното е да има мир и че ще възстановят обичания си град, колкото и време да отнеме. Започна почистването на улиците от унищожена военна техника, както и от руините, стартира реконструкцията на най-важните инфраструктурни уреди.

Превод: В. Сергеев

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР