Всяка визита на глава на Римо-католическата църква има различен приоритет,

...
Всяка визита на глава на Римо-католическата църква има различен приоритет,
Коментари Харесай

Какво да очакваме от посещението на папа Франциск - коментар на Соломон Паси

Всяка аудиенция на глава на Римо-католическата черква има друг приоритет, съобщи в Сутрешния блок на Българска национална телевизия Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб. Според него от папа Франциск може да желаяме български кардинал. Като част от Европейски Съюз би трябвало да желаяме той да бъде медиатор сред Европейски Съюз и президента Тръмп по въпросите на Парижкото климатично съглашение, а като част от НАТО може да желаяме неговото ходатайство в спора сред Запада и Русия във връзка Украйна.

Паси върна феновете съвсем 17 години обратно, когато страната ни беше посетена от папа Йоан Павел II. Бившият ни външен министър води 8-годишна акция за визитата на Йоан Павел II.

Солмон Паси разясни, че визитата на папа Йоан Павел II беше значима поради атентата против папата на 13 май 1981 година, когато България беше изцяло несправедливо упрекната - страната ни нямаше роля в този атентат.

Първата покана към папа Йоан Павел II идва от президента доктор Желев, по-късно имаше доста предложения. Поканите ги превърнахме в акция през 1994 година, когато папа Йоан Павел II даде първата частна визита на Атлантическия клуб и произнесе една превъзходна тирада на български език ", напомни Паси. И акцентира, че в делегацията са били включени емблеми на духовното - Светлин Русев, Йордан Радичков, Тончо Жечев. Присъства и Христо Стоичков, който е блажен от папата и с папска благословия същата година става притежател на Златната топка.

Желанието им е папата обществено да разгласи, че България няма присъединяване в покушението.

При визитата си в България през май 2002 година папа Йоан Павел II разгласи в срещата си с президента, че България няма отношение към атентата и с това казусът беше завършен. Това почисти голямо леке от имиджа на България, сподели Паси.

" И не считам, че е инцидентно, че същата тази година през есента получаваме поканата за участие в НАТО и получаваме датата за участие на България в Европейски Съюз - по време на датското председателство на Европейски Съюз ", добави някогашният ни външен министър.

Паси описа, по какъв начин при изпращането на папа Йоан Павел II му е предал писмо, в което е направил национална поръчка да има български кардинал по католическа линия.

" От папа Франциск, като пристигна може да желаяме точно това - да ни даде кардинал ", съобщи Соломон Паси.

Според Паси като част от Европейски Съюз ние би трябвало да желаяме от папа Франциск да бъде медиатор сред Европейски Съюз и президента Тръмп по въпросите на Парижкото климатично съглашение. Това може да се съгласува с Европейски Съюз и Паси се надява, че нашите европейски сътрудници не биха имали нищо срещу.

Като част от НАТО може да желаяме " неговата благородна интервенция, ходатайство в спора сред Русия и Украйна и по-точно сред Запада и Русия във връзка Украйна ", сподели още Паси.

Вижте целият диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР