Всяка вечер в следващия месец може да виждаме в нощното

...
Всяка вечер в следващия месец може да виждаме в нощното
Коментари Харесай

Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун може да видим в следващия месец в нощното небе

Всяка вечер в идващия месец може да виждаме в нощното небе четири планети – Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Това сподели в изявление за БГНЕС Недислав Веселинов, който е докторант по физика във факултета по физика в Софийския университет.

„ Най-хубаво планетите се виждат сред 20 и 21:30 ч. Уран и Нептун са по-малки и по тази причина е належащо човек да има много опит, с цел да ги откри. Най-интересни са Юпитер и Сатурн. На Юпитер могат да се видят четирите галилееви спътника – Йо, Европа, Ганимет и Калисто. Ако разполагате с мощен телескоп, може да видите и амонячни облаци на повърхността. На Сатурн доста добре се виждат пръстена му и най-големите му два спътника – Титан и Рея. Най-красивият обект обаче е луната. На нея се виждат кратери, лунни планини, с доста елементи “, разкрива тайните от Космоса Веселинов и прибавя, че планетите могат да бъдат видени от всички квартали на София.

Физикът прецизира, че сега Юпитер и Сатурн се виждат с просто око.

„ Юпитер е след Луната и Венера е най-яркият обект на нощното небе, само че сега тя е зад слънцето и по тази причина не може да се види “, прецизира още той и предлага наблюдението на планетите да се прави от мрачно място, защото зениците са разширени и може да забележим повече елементи.

По думите му така наречен „ церемониал на планетите “, който следим и сега се случва целогодишно, само че постоянно е с присъединяване на разнообразни планети. Отново церемониал с присъединяване на Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун ще може да следим следващата година по същото време.

„ В взаимозависимост от месеца, от годината, въртейки се Земята към Слънцето се виждат разнообразни планети. Зимата ще следим ясно Марс и Венера “, прецизира физикът.

Запитан дали има миг, в който нищо не се вижда, Веселинов е безапелационен, че това е малко евентуално.

„ За да не се вижда нищо като планети в нощното небе, би трябвало всички планети да са зад Слънцето или на една линия пред него. Това може да се случи, само че доста рядко “, изяснява докторантът.

Според него най-красивите планети са Сатурн и Юпитер. От дълбокия Космос пък най-интересни са мъглявините и галактиките, като една от забележителните е „ Андромеда “, както и звездните купове, които съставляват струпване на звезди. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР