Всяка външна намеса в определянето на борсовата цена на тока

...
Всяка външна намеса в определянето на борсовата цена на тока
Коментари Харесай

Синдикати: Всяка външна намеса в определянето на борсовата цена на тока само в полза на потребителите води до разрушаване на електроенергийния сектор


Всяка външна интервенция в определянето на борсовата цена на тока единствено в интерес на потребителите води до разрушение на електроенергийния бранш. Това се показва в позиция на Национална федерация на енергетиците, Независима синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ и Федерация „ Енергетика “ - КТ „ Подкрепа “ по отношение на откритото писмо на работодателите до премиера борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова във връзка цените на тока на свободния пазар.

В мнението си синдикатите означават, че в последните месеци работодателските организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, от време на време вършат изказвания в разнообразни медии и излизат с отворени писма до институциите по отношение на покачване на цените на електрическата сила на платформата „ Ден напред " на БНЕБ. Според синдикатите обаче прави усещане, че изборно се проучват единствено високите ценови равнища, които неизбежно съществуват при всяка една борсова търговия и се мълчи за интервалите на реализирани ниски цени. Те показват, че изказванието, че цените на БНЕБ са по-високи от цените на тържищата в „ целия Европейски съюз “, не дават отговор на истината.

Съзнателно или не се нападат държавните сдружения в енергетиката и се упрекват в манипулиране на пазара на електрическа енергия, декларират синдикатите и упорстват да се регистрира фактът, че електроенергийният бранш заема доста място в стопанската система на страната, в брутния вътрешен артикул и е главен фактор за сигурността на страната. Голям е приносът на тези сдружения и към държавния бюджет. Всички те постоянно внасят дължимите налози към Национална агенция за приходите, ПОИ, здравната каса. Осигуровките, които се вършат на служащите, са върху действителното им заплащане и няма закъснение в изплащанията на заплатите им, показват още те.

Според синдикатите НЕК ЕАД има съответно държание и ръководство, съответстващо на закона. Те означават също, че всяко обвиняване, че работи „ Организирана незаконна група " е манипулативно и е неприемливо по този метод да се вършат внушения за държавните сдружения в частност и за електроенергийния бранш като цяло.

На изказванията, че „ НЕК продължава да предлага количества, които са извънредно незадоволителни " подсещаме, че има производители, които имат лицензни за произвеждане на електрическа енергия, само че не дават никакви количества електрическа енергия. Така че електроенергийни мощности има, само че те дават електрическа енергия, водени единствено от финансовия си интерес, а се изисква от НЕК, както и от Топлоелектрическа централа Марица изток 2, като държавни сдружения да дават електрическа енергия без вземане предвид с икономическата логичност. Напомняме, че в България формата на благосъстоятелност, частна или държавна, е равнопоставена, пишат още синдикатите.

Те означават, че изказванияте членове на АОРБ, че „ държавните централи и НЕК " не вършат каквито и да било старания за понижаване на разноските си, не дават отговор на истината. Синдикатите не са съгласни и с изказванията, че проблемите на енергетиката се трансферират към промишлеността, защото индустриалците получават забележителна държавна помощ, която им се подсигурява от Фонд „ Сигурност на електроенергийната система ", която е доста по-ниска от цената за обвързване към обществото, която те заплащат, спрямо останалите крайни консуматори на електрическа енергия в страната.

Синдикатите означават още, че електроенергийната борса действа като всяка една борса и пазарната цена е пресечна точка сред търсенето и предлагането. Те означават, че борсовата цена е обективна цена за съответната пазарна зона, и не може да бъде квалифицирана като манипулирана, както и да се дефинират с декрети ценовите равнища. Всяка една външна интервенция в определянето на борсовата цена единствено в интерес на потребителите води до разрушение на електроенергийния бранш.

Според синдикатите безусловно неразбиране буди и настояването за преструктурирането на НЕК ЕАД посредством делене на дейностите по социална доставка и по произвеждане и търговия с електрическа сила. Как това ще повлияе на борсовите цени на платформата „ ден напред " и какви операции ще се избегнат, като такива не съществуват. Не е ясно неистовото предпочитание да се разформирова една такава организация като Националната електрическа сила. В сдружението е осъществено цялостно счетоводно делене на типовете действия, по този начин както го изисква Закона за енергетиката и е невероятно да се манипулират резултатите от лицензионните действия. КЕВР е одобрила счетоводното делене на всеки един лицензиант. Структурата на НЕК ЕАД със съответните действия по социална доставка, по произвеждане и търговия не е в несъгласие с европейското законодателство.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР