Всяка трета работеща медицинска сестра в България е над 60-годишна

...
Всяка трета работеща медицинска сестра в България е над 60-годишна
Коментари Харесай

Всяка трета работеща медицинска сестра в България е над 60-годишна възраст

Всяка трета работеща здравна сестра в България е над 60-годишна възраст. Това се показва в приветствие от Българската асоциация на експертите по здравни грижи във връзка днешния Международен ден на сестринството, изпратено до медиите.

В страната ни този ден се отбелязва и от акушерките, фелдшерите, лекарските асистенти, медицинските и рентгеновите лаборанти, рехабилитаторите.

По данни на Националния електронен професионален указател на асоциацията, през 2012 година България е разполагала с 25 597 медицински сестри на междинна възраст 48 години. През 2021 година специалността си са практикували 22 320 медицински сестри на междинна възраст 53 години. На 31 на 100 от работещите им следва пенсиониране в идващите 10 години, показват още от асоциацията.

Броят на работещите медицински сестри в България е повече от два пъти по-малък от потребностите на здравната система. Сходни са данните и за акушерките, допълват от съсловната организация, заяви Българска телеграфна агенция.

От асоциацията още веднъж упорстват за политическо единодушие за решение на проблемите и за приемането на Национална тактика с проект за деяние до 2030 г.; за обезпечаване на начално трудово заплащане в размер на три минимални работни заплати; за поддръжка от страната и работодателите за реализиране на продължаващо образование и кариерно развитие; за приемане и съблюдаване на медицински стандарти по здравни грижи; за по-добри благоприятни условия за независимите сестрински и акушерски практики в извънболничната помощ.

Поздравление от министъра

" Отдавам триумфа си на това – в никакъв случай не давам и не одобрявам оправдания ". С тези думи и с персоналния си образец Флорънс Найтингейл поставя основите на специалността " Медицинска сестра " и остава вечно в историята на международното опазване на здравето. Вярвам, че те са верую на всеки, посветил професионалния си път на грижата за здравето на хората, декларира в приветствен адрес здравният министър Асена Сербезова.

" Почитаме милосърдието, съпричастността, благородството – качества, които всички вие – българските медицински сестри, несъмнено притежавате. Пандемията осветли вашия опит, опитност и мъдрост, които са основни за превъзмогване на всяко здравно предизвикателство, и ни напомни, че без тях сме изгубени ", написа министърът и акцентира, че министерството се стреми чрез всички законови механизми да подсигурява почтени хонорари на медицинските сест
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР