Всяка трета жена в света вече е претърпяла физическо или

...
Всяка трета жена в света вече е претърпяла физическо или
Коментари Харесай

СЗО: Всяка трета жена е претърпяла насилие

Всяка трета жена в света към този момент е претърпяла физическо или полово принуждение, съобщи Световната здравна организация, предупреждавайки, че пандемията от ковид задълбочава казуса.
В отчет здравната организация на Организация на обединените нации открива, че към 30% от всички дами и девойки на възраст над 15 години - към 736 милиона - към този момент са били жертви на сходно принуждение през своя живот, основно от интимните им сътрудници.
" във всяка страна и просвета, причинявайки щета на милиони дами и техните фамилии ", съобщи ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус и добави, че казусът " е остър от пандемията от Covid-19 ".
Д-р Клаудия Гарсия-Морено, която е съавтор на отчета, призна, че специалистите към момента чакат цялостните данни, показващи въздействието на пандемията. Но здравната рецесия явно е оказала негативно влияние, сподели тя.
„ Знаем, че обстановката при доста дами се е влошила “, сподели тя пред Агенция Франс Прес, като уточни по-специално 641 милиона дами и девойки над 15 години, които са се сблъсквали с принуждение от страна на интимния им сътрудник.
„ Жените, които към този момент са били под принуждение, са попаднали в капан в пандемичната обстановка “, сподели тя. " Изведнъж те се оказват по-изолирани и в непрекъсната връзка с колегата си принудител. "
 Жертва на домашно принуждение: Скачала съм от 8 етаж, с цел да се спася Жертва на домашно принуждение: Скачала съм от 8 етаж, с цел да се спася
В понеделник се организира спокойно шествие във връзка Международния ден против домашното принуждение. Само за последната година са регистрирани пов...
В същото време спомагателният финансов напън и стресът от оставането на децата вкъщи, наред с други провокации, рискуват да провокират нови злоупотреби. „ Знаем, че някои от факторите, които способстват за обостряне на домашното принуждение, в този момент са налице “, сподели Гарсия-Морено.
Докладът, оповестен през днешния ден, се базира на световни данни от 2000 до 2018 година Той следва предходен отчет по тематиката от 2013 година, само че Гарсия-Морено сподели, че сравненията са комплицирани заради смяна в методологията и достъпа до доста повече данни за втория отчет. Това, което е ясно, сподели тя, е, че " процентите са недопустимо високи и се нуждаят от незабавни дейности ".
е най-честата форма на принуждение над дами в международен мащаб, се споделя в отчета, засягайки цели 26% от всички дами и девойки над 15 години. В същото време 6% от дамите са били подложени на полово принуждение от различен, друг от техния брачен партньор или сътрудник, се показва в отчета.
Значителната стигма към този въпрос значи, че същинската цифра евентуално е доста по-висока, се споделя в него.
Тревожна констатация е, че партньорското принуждение постоянно стартира доста рано в живота, като съвсем една четвърт от всички 15-19-годишни девойки, които са били във връзка, са подложени на физическо или полово принуждение от колегата си.
 СЗО чака коронавурсната пандемия да завърши през 2022 година СЗО чака коронавурсната пандемия да завърши през 2022 година
Светът евентуално ще завоюва борбата против пандемията от ковид при започване на идната година, съобщи в петък шефът на Световн...
" Това е притеснително, тъй като явно в ранната възраст има значими моменти както за здравето, по този начин и за развиването, а също и за основите на здравите взаимоотношения, " сподели Гарсия-Морено.
Въпреки че равнищата на принуждение над дамите са ", има ясни районни разлики, сподели още тя. В по-бедните страни нормално има по-високи равнища от по-богатите страни, а районът на Океания регистрира най-високите равнища, като към 51% от дамите на възраст 15-49 години са претърпели партньорско принуждение през живота си, демонстрира отчетът. Южна Азия и Африка на юг от Сахара също означават изключително високи равнища на такова принуждение (съответно 35% и 33%), до момента в който Южна Европа е с най-ниски равнища - 16%. " Това евентуално е отражение в някаква част от способността на дамите да напущат насилствени връзки, повече достъп до услуги, повече правна отбрана ", сподели Гарсия-Морено.
Тедрос от своя страна акцентира нуждата от незабавни дейности за справяне с казуса.
" За разлика от Covid-19, насилието над дами не може да бъде спряно с ваксина ", сподели той.
Вместо това, съгласно него, държавните управления и общностите би трябвало да работят за „ смяна на нездравословните настройки, възстановяване на достъпа до благоприятни условия и услуги за дамите и девойките и поощряване на здравословни и построени на основата на взаимно почитание връзки. “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР