Всяка страна в света има свои собствени характеристики. Звучи доста

...
Всяка страна в света има свои собствени характеристики. Звучи доста
Коментари Харесай

Държавата с 21 официални езика и още десет необичайни страни

Всяка страна в света има свои лични характерности. Звучи много тривиално, несъмнено. Но от време на време тези характерни особености са толкоз любопитни, че заслужават особено внимание. Разказваме за 11 необикновени страни на нашата планета.
 Снимка 555507
 

Държава, в която няма земеделие

Ако мислим разумно, това би трябвало да е страна, където равнището на урбанизация е доста високо. Всъщност има няколко страни в света, чиято стопанска система не зависи от селското стопанство и съвсем всички поданици живеят в градовете. Най-голямата от тези страни е Сингапур. Само на 1% от цялата територия на тази страна се отглеждат аграрни култури. И това са незаначиетлни частни ферми на дребни острови.
 Снимка 523988
 

Държава без реки

По-точно, на Земята има няколко такива страни, само че най-голямата от тях е Саудитска Арабия. Голяма част от нея се състои от планини, безплодни равнини и сухи пустини. И макар че страната има изход на морето, нито една река не се влива в това море. Но в Саудитска Арабия има потоци, които са краткотрайни реки или по-скоро сухи канали, които се пълнят с вода през дъждовния сезон. Но по-късно бързо изсъхват.

Възниква въпросът - от кое място жителите на тази страна вземат вода, защото страната е много огромна? 50% от цялото водоснабдяване идва от обезсоляване на морска вода, 40% е вода от кладенци и единствено 10% от временните потоци.
 Снимка 559393
 

Държавата с най-вече часови зони

Мислите за Русия? Не е тя, а Франция. Самата континентална Франция живее в една часова зона, само че в случай че вземете поради всички нейни отвъдморски земи, райони и департаменти, тогава ще излязат 12 часови зони - с една повече, в сравнение с има в Русия.

А Франция има доста презморски територии, които са разпръснати по целия свят. От Френска Полинезия (приблизително на същото място като Хавай) до островите Уолис и Футуна. Между тях има доста огромно разстояние. Или доста малко - зависи в коя посока ще завъртите земното кълбо.
 Снимка 436386
 

Страната, където има повече овце, в сравнение с хора

Трябва да се означи, че това в действителност не е страна, а английска отвъдморска територия. Тоест страна, която е под суверенитета на Англия, само че не е част от нея. И по този начин, приказваме за Фолклендските острови, които се намират в южната част на Атлантическия океан. Тази страна живее извънредно с приходи от експорт на вълна.

80% от територията на страната е заета от пасища и по последни данни има към 500 000 овце. А хора - малко повече от 3 хиляди души.
 Снимка 264521
 

Държава без столица

Това е Науру - дребна островна страна в Тихия океан с повърхност от единствено 21 квадратни километра. Тук живеят 15 хиляди души и се заселват където си изискат. Или по-скоро не където желаят, а където може да се живее. В последна сметка средата на острова е безжизнена земя, цялата осеяна с ровове. Преди тук са се добивали фосфати и Науру е международен водач по размер на техния експорт и е една от най-богатите страни в близкото минало - преди всичко по Брутният вътрешен продукт на човек от популацията през 1977 година. Но по-късно запасите свършват, страната изяде всички " фосфатни " пари и в този момент стандартът на живот тук е доста невисок.

По население е една от най-малките страни в света, а по повърхност е най-малката неевропейска страна. Науру е неповторима в качеството си на може би единствената страна без публично оповестена столица, а единствено фактическа: един от дребното градове на острова - Ярен.
 Снимка 254163
 

Най-сухата страна

Това е Либия, 99% от която е покрита с пустиня. Рядко падат дъждове, няма реки и има доста изсъхнал климат. Но Либия е страна, където живеят хора, а те са повече от 6 милиона. какво пият? Вода от подземни източници, която посредством комплицирана система от тръбопроводи се стича към всички елементи на страната. Тази система даже е наречена " великата река, основана от индивида ". Водоносният небосвод се намира в най-рядко обитаемата част на страната - на юг. И великански тръбопроводи придвижват живителната течност на север - там, където е концентриран целият живот на страната.
 Снимка 364242
 

Държава, в която няма да срещнеш комшия

В Монголия гъстотата на популацията е най-ниската все още - 2 души на 1 квадратен километър. Площта на тази страна е огромна, само че в тези пустинни степни територии живеят не повече от 3 милиона души. Животът е съсредоточен в огромните градове на страната, като една четвърт от общото население живее единствено в столицата Улан Батор, а единствено дребен брой номади живеят на останалата част от територията.
 Снимка 445561
 

Държава, в която никой не приказва формалния език

Ватикана е освен столица на папския трон, само че и страна, която в някои връзки е почтена за Книгата на върховете на Гинес. Например, това е най-малката страна по повърхност в света. Населението на Ватикана се състои най-вече от мъже. Това е страна, в която браковете са неразрешени и страна, в която най-малката граница.

Но защото Ватикана е страна, която е ситуирана напълно в Италия, всички тук, несъмнено, приказват италиански. Но формалният език на Ватикана е латински.
 Снимка 563793
 

Страната с най-вече пандизчии

Безспорният водач са Съединени американски щати. Там има 2,2 милиона пандизчии, което е 25% от всички пандизчии на Земята. Вероятно доста хора се чудят къде е Русия в този лист - на четвърто място. На второ и трето място са Китай (1,6 милиона затворници) и Бразилия (659 хиляди). Руската федерация има 623 хиляди души лишени лишени от свобода и излежаващи някакви наказание.
 Снимка 260439
 

Държавата с най-вече езера

Истинска езерна страна е Канада. Около 60% от всички езера на планетата се намират на нейната територията. В числено изражение в Канада има към 2 милиона езера, 9% от територията на страната. А прясна вода в тях е към 1/5 от всички международни ресурси.
 Снимка 209406
 

Най-многонационалната страна

И това е Индия. Според някои изследователи тук живеят повече от 2 хиляди националности, които приказват 447 езика. Основата на популацията са индоарийските нации. Според Конституцията на страната обаче има " единствено " 21 публични езика.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР