Всяка страна от Централна и Източна Европа, която участва в

...
Всяка страна от Централна и Източна Европа, която участва в
Коментари Харесай

Зам.-министър Николов: Въздействието на цените на енергията може да бъде намалено чрез диверсификация

Всяка страна от Централна и Източна Европа, която взе участие в Партньорството  за трансатлантическо енергийно и климатично съдействие (P-TECC), има личен неповторим енергиен микс и свои специфики на бранша, само че в същото време пред всички нас стоят редица общи провокации.

Най-фундаменталното от тях през днешния ден е по какъв начин да се оправим с проблемите на енергийната сигурност, пиковите цени и непредсказуемостта на доставките на фона на поставените цели на зеления преход, т.е. по какъв начин да балансираме трилемата сила, стопанска система и околна среда. Това съобщи зам.-министърът на енергетиката Данаил Николов при присъединяване си в интернационалната среща „Декарбонизация и диверсификация: Стимулиране на енергийната инфраструктура за посрещане на днешните предизвикателства“, състояла се на 20 юни 2022 година в латвийската столица Рига. Форумът е част от срещата на върха на самодейността „Три морета“, в границите на която е обособено P-TECC. В събитието взе участие и българският президент Румен Радев. 

Въздействието на възходящите и променливи цени в бранша доста би намаляло посредством диверсифицирани и динамични енергийни портфейли. Едно портфолио може да бъде задоволително гъвкаво, с цел да се приспособява към изменящото се търсене на сила и пазарните трендове. Висока оценка в практиката получават бизнес самодейностите, които способстват за диверсификация на енергийния микс, в това число посредством въвеждане на нови енергоизточници, уточни зам.-министър Николов. Той посочи ролята на частния бранш в създаването на планове, които освен регистрират аспектите на енергийната сигурност, само че са и екологично устойчиви, и способстват за минимизиране на икономическата тежест за потребителите.

Зам.-министър Николов обърна внимание и върху новите софтуерни решения, като производството и потреблението на водород и други декарбонизирани газове, чието последователно въвеждане подхожда на разпоредбите на вътрешния енергиен пазар на Европейски Съюз. Съвременните услуги в бранша допускат сила, която е необятно публикувана, разнообразна, надеждна и налична, с цел да подсигурява съществени обществени потребности и да подтиква икономическия напредък.

Важно е да се даде опция за дейно потребление на съществуващата инфраструктура и еднакъв достъп до нови софтуерни решения. Като крайъгълен камък на Европейския зелен пакт Европейски Съюз одобри амбициозни цели за климатичен индиферентност до 2050 година, които България поддържа. Политиките, препоръчани в границите на пакта, биха създали европейската стопанска система по-малко подвластна от вноса на сила и затова по-устойчива. Високите цени към този момент форсират ограниченията за икономисване на сила. Необходимо е преходът към нисковъглеродна, ресурсно ефикасна и устойчива стопанска система, съчетана с нови благоприятни условия за напредък, претовареност и вложения, да се реализира на стадии и по доходоносен метод, стана ясно от думите на зам.-министър Николов.

Той се спря и на включването на нуклеарната сила, когато приказваме за планове, допринасящи за енергийната сигурност. Наред с възобновимите и новите енергийни източници нуклеарната сила може да играе значима роля в бъдещите декарбонизирани енергийни системи на страните от P-TECC и да обезпечи устойчиво доставяне на предвидими и налични цени в дълготраен проект, заключи българският зам.-министър.

В P-TECC вземат участие Съединени американски щати и 22 европейски страни – България, Албания, Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Украйна. Партньорството слага акцент върху техническото съдействие за обезпечаване на разбори и при обмисляне интеграцията на газопреносните и електропреносните системи, използване на положителни практики за енергийна киберсигурност, привличане на финансови вложения в енергийна инфраструктура и други България поддържа самодейността и взе участие в работните й срещи на началото. През юли 2021 година страната ни бе хазаин на Срещата на върха и бизнес форума на „ Три морета “. Отчитайки значимостта на тези проблеми, Министерството на енергетиката предлага основаване на обособена (пета) работна група към P-TECC на тематика „Зелена трансформация“, която да бъде управлявана от България.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР