Всяка страна има право да гради своя собствена съдебна система,

...
Всяка страна има право да гради своя собствена съдебна система,
Коментари Харесай

Полският премиер защити правото на страната да гради своя собствена съдебна система

Всяка страна има право да гради своя лична правосъдна система, сподели през днешния ден полският министър председател Матеуш Моравецки на пленарно съвещание на Европейския парламент в Страсбург, оповестиха ДПА и " Ройтерс ", представени от Българска телеграфна агенция.

Той приказва пред евродепутатите ден откакто неговото държавно управление разгласи, че стартира да ползва новия закон, който изисква съдиите от Върховния съд, навършили 65 година, да се пенсионират. Това визира към една трета от състава на съда и стана причина за всеобщи антиправителствени митинги в страната в отбрана на конституцията, независимостта на съда и върховенството на закона. Новото полско законодателство е обект на остри рецензии от Европейски Съюз и неговите институции.

" Зачитането на националната еднаквост е част от доверието, което би трябвало да бъде построено в Европейски Съюз. Всяка страна има право да сътвори своя правна система в сходство със личните си обичаи ", сподели Моравецки. Премиерът напомни девиза на Европейски Съюз - " единение в многообразието " и добави, че той не би трябвало да бъде празен девиз.

" Националните парламенти са гласът на суверена и кръвоносната система на демокрацията ", уточни Моравецки и означи, че в Полша има " надълбоко затвърден парламентаризъм и господство на закона ".

Според него Европейски Съюз през последните години нееднократно се сблъсква с рецесии. " За да върви напред европейският план, би трябвало да се укрепва неговата демократична легитимност ", уточни той, представен от ТАСС, като разясни, че европейските ръководители би трябвало да слушат волята на своите нации. Реформирайки правосъдната система на своята страна, макар многочислените митинги на Европейски Съюз, полското държавно управление отговори на упованията на своето общество, сподели той.

Моравецки приказва и за газопровода " Северен поток-2 ", като изрази мнение, че построяването му ще даде на Русия опция да въздейства върху европейската политика. Според него този газопровод " не е стопански, а политически план ", който " води към дестабилизация и дава на Русия инструмент да въздейства освен върху европейската стопанска система, само че и политика ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР