Всяка система вече ще може да следи данните от датчицитеНова

Всяка система вече ще може да следи данните от датчицитеНова ...

Полупроводници обещават по-достъпни електромобили.


Всяка система вече ще може да следи данните от датчиците

Нова концепция оспорва конвенционалния подход, при който един многофункционален централизиран компютър контролира всички автомобилни системи

Електрическите коли са все по-сложни и все по-често биват изтегляни от пазара заради дефекти. А защо да е така? Система за диагностика за вграждане в автомобила след пускането му на пазара на база полупроводникови технологии, разработени по проекта „3Ccar“, обещава по-голяма интеграция на автомобилните системи, както и постоянен мониторинг и навременни актуализации за предотвратяването на подобни технически проблеми и изтегляния от пазара. Това може да направи е-колите по-ефективни, по-удобни и по-дъстъпни за всички ни.

„3Ccar“ (Интегрирани компоненти за контрол на сложността в достъпни електрически автомобили) е проект за справяне с извънредната сложност на съвременните е-коли. Амбицията на учените е електрическите автомобили да станат и по-комфортни, и по-достъпни. Всичко това може да проправи пътя към онова, което мнозина смятат за бъдещето на мобилността: свързани и автоматизирани електрически автомобили.

„За да го кажем по-просто, ние се противопоставяме на нарастващата сложност на електрическите автомобили – нещо, което се дължи на нарастващия брой изисквания, насочени към по-голямата функционалност, ефективност и комфорт на достъпните, интелигентни електрически автомобили – чрез полупроводници“, казва Рейнър Джон от Infineon Technologies, координатор на проекта „3Ccar“. Да се постигне това обаче не е толкова лесно, колкото звучи на думи.

Проектът взема три основни компонента на електрическите превозни средства – задвижващите системи, акумулаторите и системите от горивни клетки – и ги преработва изцяло, за да включи в тях иновативни полупроводникови елементи, способни да повишат енергийната ефективност, икономическата ефективност и надеждността. Впоследствие тези компоненти се свързват помежду си на всички нива.

„Това е съвсем различен начин на мислене. Отдалечаваме се от традиционните E/E архитектури и се доближаваме се до архитектура, организирана на „области“, и интегрирането на всички подсистеми“, обяснява Джон, цитиран от phys.org.

Нека да вземем за пример батерията: тя традиционно се разглежда като сърцето на електрическия автомобил, но проектът „3Ccar“ има за цел да я направи „мозък“ на колата. В сравнение със стандартните батерии, системата на „3Ccar“ е по-рентабилна в рамките на целия си жизнен цикъл: вградените микроконтролери позволяват на всяка клетка да „знае“ всичко за текущото си състояние и да „разговаря“ със своите колеги и други устройства в колата. Ако възникне проблем, клетката просто ще се отдели от клъстера и колата ще продължи да работи. Освен това, вместо заради една дефектна клетка на акумулаторната батерия да се подменя цялата батерия, сега ще бъде възможно да се замени само неизправната клетка.

С други думи, по-голямата интеграция предполага и по-голямо разделяне на системите. Според членовете на консорциума „3Ccar“, такова разделяне е от решаващо значение за постигане на по-голяма стабилност, простота, по-голяма резервираност при повреда, намаляване на разходите и облекчаване на поддръжкатаи независимостта й от доставчиците. Чрез тази визия проектът всъщност оспорва конвенционалния подход, при който един многофункционален централизиран компютър контролира всички автомобилни системи.

Вместо това всяка система в автомобила вече може да следи данните от датчиците, като същевременно позволява оценка в реално време и дистанционно програмиране. Това е възможно чрез алгоритми, базирани на модели, които могат да определят експлоатационния живот и оперативното състояние на всеки компонент в електрическото превозно средство.

„Нашият подход се оказва успешен и започва да върви към индустриална адаптация. Изискването за достъпност и продължителна работа дори след повреда на отделна подсистема е широко възприето, особено за високо автоматизирани автомобили от категориите L4 и L5“, казва Джон. Екипът е убеден, че с навлизането на електрическите, постоянно свързани и силно автоматизирани автомобили, за които се очакват да станат масови през 2030 г., технологиите, разработени в рамките на проекта „3Ccar“, със сигурност ще намерят своето комерсиално приложение.

Източник: technews.bg