Всяка система вече ще може да следи данните от датчицитеНова

...
Всяка система вече ще може да следи данните от датчицитеНова
Коментари Харесай

Полупроводници обещават по-достъпни електромобили

Всяка система към този момент ще може да следи данните от сензорите

Нова идея оспорва стандартния метод, при който един многофункционален централизиран компютър управлява всички автомобилни системи

Електрическите коли са все по-сложни и все по-често биват изтегляни от пазара поради недостатъци. А за какво да е по този начин? Система за диагностика за вграждане в автомобила след стартирането му на пазара на база полупроводникови технологии, създадени по плана „ 3Ccar “, дава обещание по-голяма интеграция на автомобилните системи, както и непрекъснат мониторинг и навременни актуализации за предотвратяването на сходни механически проблеми и изтегляния от пазара. Това може да направи е-колите по-ефективни, по-удобни и по-дъстъпни за всички ни.

„ 3Ccar “ (Интегрирани съставни елементи за надзор на сложността в налични електрически автомобили) е план за справяне с изключителната трудност на актуалните е-коли. Амбицията на учените е електрическите коли да станат и по-комфортни, и по-достъпни. Всичко това може да проправи пътя към това, което мнозина считат за бъдещето на подвижността: свързани и автоматизирани електрически коли.

„ За да го кажем по-просто, ние се противопоставяме на възходящата трудност на електрическите коли – нещо, което се дължи на възходящия брой условия, ориентирани към по-голямата функционалност, успеваемост и комфорт на наличните, интелигентни електрически коли – посредством полупроводници “, споделя Рейнър Джон от Infineon Technologies, координатор на плана „ 3Ccar “. Да се реализира това обаче не е толкоз елементарно, колкото звучи на думи.

Проектът взема три съществени съставния елемент на електрическите транспортни средства – задвижващите системи, акумулаторите и системите от горивни кафези – и ги преработва напълно, с цел да включи в тях новаторски полупроводникови детайли, способни да покачат енергийната успеваемост, икономическата успеваемост и надеждността. Впоследствие тези съставни елементи се свързват между тях на всички равнища.

„ Това е напълно друг метод на мислене. Отдалечаваме се от обичайните E/E архитектури и се доближаваме се до архитектура, проведена на „ области “, и консолидираното на всички подсистеми “, изяснява Джон, представен от phys.org.

Нека да вземем за образец батерията: тя обичайно се преглежда като сърцето на електрическия автомобил, само че планът „ 3Ccar “ има за цел да я направи „ мозък “ на колата. В съпоставяне със общоприетите акумулатори, системата на „ 3Ccar “ е по-рентабилна в границите на целия си витален цикъл: вградените микроконтролери разрешават на всяка клетка да „ знае “ всичко за настоящото си положение и да „ беседва “ със своите сътрудници и други устройства в колата. Ако възникне проблем, клетката просто ще се отдели от клъстера и колата ще продължи да работи. Освен това, вместо поради една дефектна клетка на акумулаторната батерия да се подменя цялата батерия, в този момент ще бъде допустимо да се размени единствено неизправната клетка.

С други думи, по-голямата интеграция допуска и по-голямо делене на системите. Според членовете на консорциума „ 3Ccar “, такова делене е от решаващо значение за реализиране на по-голяма непоклатимост, елементарност, по-голяма сдържаност при щета, понижаване на разноските и облекчение на поддръжкатаи независимостта й от доставчиците. Чрез тази визия планът в действителност оспорва стандартния метод, при който един многофункционален централизиран компютър управлява всички автомобилни системи.

Вместо това всяка система в автомобила към този момент може да следи данните от сензорите, като в същото време разрешава оценка в действително време и отдалечено програмиране. Това е допустимо посредством логаритми, основани на модели, които могат да дефинират експлоатационния живот и оперативното положение на всеки съставен елемент в електрическото транспортно средство.

„ Нашият метод се оказва сполучлив и стартира да върви към индустриална акомодация. Изискването за досегаемост и продължителна работа даже след щета на обособена подсистема е необятно възприето, изключително за високо автоматизирани коли от категориите L4 и L5 “, споделя Джон. Екипът е уверен, че с навлизането на електрическите, непрекъснато свързани и мощно автоматизирани коли, за които се чакат да станат всеобщи през 2030 година, технологиите, създадени в границите на плана „ 3Ccar “, сигурно ще намерят своето комерсиално приложение.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР