Всяка секунда Слънцето изстрелва трилиони субатомни частици с невероятно ниска

...
Всяка секунда Слънцето изстрелва трилиони субатомни частици с невероятно ниска
Коментари Харесай

Физици откриха „липсващите“ частици неутрино, генерирани в дълбините на Слънцето ни

Всяка секунда Слънцето изстрелва трилиони субатомни частици с необикновено ниска маса, наречени неутрино, които минават през нашето тяло.

Неутриното се образува от два типа нуклеарен синтез в звездата ни. До момента учените успяваха да засекат единствено една от група от тях – неутрино, формирано от протони, които се притискат един към различен и образуват хелий.

За първи път обаче физиците, работещи по опита Borexino в Италия, обявиха, че са следили втората група неутрино, която до момента им се изплъзваше. Тя е доста по-малка от първата и е резултат от по-различен метод на формиране на хелий. В случая става дума за така наречен „ CNO неутрино “, кръстено на цикъла на Слънцето водород-кислород-азот. Учените се опитваха да ги засекат десетилетия наред, само че несполучливо. Досега.

Ако успеем да открием по-добър метод, с цел да ги проучваме, ние бихме могли да разберем какъв брой тъкмо метал съдържа нашето Слънце.
„ С този резултат Borexino разгада изцяло двата процеса, които зареждат нашето Слънце “, разяснява Джоакино Ранучи от Италианския народен институт за нуклеарна физика в Милано.

Изучаването на цикъла CNO е от значително значение, защото с помощта на него физиците ще могат да научат повече и за вътрешната интензивност на други звезди, безапелационна е Зара Багдасарян, физик от Калифорнийския университет в Бъркли и член на Borexino Collaboration. „ За нас е доста значимо да разберем по какъв начин работи Слънцето “, добавя тя.

Ранучи показа резултатите по време на конференцията Neutrino 2020, която се организира виртуално предходната седмица. Важно е да отбележим, че изследването занапред би трябвало да преодолее трудността на партньорската инспекция (peer review) в научно списание, преди да стане изцяло публично.

Източник: Обекти
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР