Всяка седма линейка в страната не става за пациенти заради

...
Всяка седма линейка в страната не става за пациенти заради
Коментари Харесай

Всяка 7-ма линейка негодна за пациенти


Всяка седма кола за спешна помощ в страната не става за пациенти поради прекалено навъртени километри и остаряла техника. 144 са старите коли, с които вместо пациенти се карат консумативи, кръвни проби и се употребяват за превоз на движимости, нужни за центровете и лечебните заведения. Това демонстрира изследване на „ Монитор “.

780 са колите в незабавните центрове и отделения на лечебните заведения, с които се извозват заболели и се оказва първа помощ на потърпевши при произшествия, произшествия и повреди. От тях общо 432 са с навъртени сред 250 000 и 300 000 километра. Те са импортирани преди 2007 година само че към момента са с положителни механически параметри, демонстрира информация на Министерството на здравеопазването.

Доставените коли за спешна помощ през 2007-а са 141, през 2008 година – 111, през 2009 година – 180, през 2015 година - 56, а през 2019 година – 3 броя по линия на програмата за трансгранично съдействие. Те са навъртели приблизително по 10 000 километра. Купените в интервала 1 декември 2018 – 31 януари 2020 година нови коли за спешна помощ с съвременно здравно съоръжение са 142.

Предвижда се закупуването на още 400 изцяло нови и оборудвани напълно коли. Когато това се случи, старите ще бъдат спрени от приложимост поетапно и няма да се употребяват даже за помощна активност, прецизираха от Министерството на здравеопазването. Подмяната им би трябвало да завърши до 23 октомври 2021 година, когато би трябвало да приключи и тоталното възобновяване на самите здания на незабавните центрове, както и на незабавните отделения в лечебните заведения.

Почти всеки втори незабавен център в България ще бъде в напълно нова постройка и ново, съвременно здравно съоръжение. Това се отнася за 84 от общо 237 центъра в страната, оповестиха още от здравното министерство.

Зданията на други 27, както и на 176 филиала ще бъдат главно реновирани и също обзаведени с техника от последно потомство. Отделно следва да бъдат осъвременени и преустроени съгласно актуалните визии за успеваемост на работата при незабавни положения и 34 незабавни отделения в лечебни заведения. Модернизацията на незабавната помощ възлиза на 163,9 млн. лв..

„ Кадровото застраховане, развиването и модернизирането на системата на незабавна здравна помощ са измежду главните цели в политиката на Министерството на здравеопазването “, показват от ведомството и разясниха, че финансирането на грандиозния план е по оперативна стратегия „ Региони в напредък “ и по стратегия „ Развитие на човешките запаси “, по която със наложителни курсове се покачва квалификацията на чиновниците от системата на незабавна здравна помощ.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР