Всяка промяна крие известен риск и поради тази причина регистрацията

...
Всяка промяна крие известен риск и поради тази причина регистрацията
Коментари Харесай

Момчил Неков: Новото поколение ГМО е чувствителна тема, тепърва трябва да се прецизира законодателството

Всяка смяна крие прочут риск и заради тази причина регистрацията на хибрид или на вид, получен посредством нова геномна техника, се прави от Европейската комисия след задълбочена оценка на риска. Сега когато към момента нямаме нов правилник за новото потомство ГМО си важат разпоредбите за ГМО. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Момчил Неков, някогашен евродепутат и зам.-министър на земеделието.

" Ако има правилник, той ще бъде за нови геномни техники. Там ще има два критерия. Първият аршин за процеси, които са близки до естествените, за редакция. И второкласен, процеси, които ще се приближават до ГМО и те ще бъдат регламентирани по отношение на законодателството за ГМО ", посочи Неков.

Коментарът му е във връзка плана за нов правилник, който включва нови европейски правила за геномни техники в земеделието. България обаче гласоподава " въздържал се ". Тогава министър Кирил Вътев изясни, че новите геномни техники са бъдещето, само че към този момент половината от страните в Евросъюза са срещу тях.

" Поради чувствителността на тематиката, това са ни главните съображения. Другото, че занапред би трябвало да се уточни самото законодателство. Проблемът в България е, че тематиките не се изговарят авансово. От Министерството на земеделието не споделят авансово кои досиета са чувствителни. И в случай че министърът излезе и каже: “По това досие ние ще вземем такова решение, тъй като ние сме го правили в България, примерно, както се говореше има един откривател Мичурин. Царево е бил наричан на него, той също е правил тъкмо такива генни редакции, единствено че посредством мутагенеза, други процеси, които са в земеделието, с цел да се реализира стремежи фенотип. Но в този момент можем да го вършим доста по-бързо. Тези тематики обаче би трябвало да се изговарят авансово в обществото ", разяснява Момчил Неков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР