Всяка пролет в Хималаите хиляди селяни от Непал, Тибет и

...
Всяка пролет в Хималаите хиляди селяни от Непал, Тибет и
Коментари Харесай

Виаграта на Хималаите става жертва на климатичните промени

Всяка пролет в Хималаите хиляди селяни от Непал, Тибет и Бутан се втурват да събират гъба, известна като афродизиак, която пораства навътре в гъсеница и която се продава от време на време по-скъпо от златото в китайските билкови аптеки. Гъбата, която се споделя ярсагумба или Ophiocordyceps sinensis, е известна с прозвището "виаграта на Хималаите ". Ново проучване, появило се в аналите на Американската академия на науките, обаче демонстрира, че климатичните промени способстват за намаляването на гъбата, съобщи Франс прес.

Досега се смяташе, че гъбата става все по-голяма необичайност поради несъразмерната употреба и жестоката конкуренция. През 2009 година и 2016 година реколтата стана причина за кървави конфликти в Непал.

Сега учени са разговаряли с към 40 събирачи на гъбата в Тибет и в Съчуан в Китай. Те са проучили и още 800 изявленията, направени по време на други проучвания. Освен интервютата, учените са създали метеорологичен и географски разбор и разбор на околната среда и са съставили приблизителна карта на производството на гъбите.

Те са създали оценка на развиването на това произвеждане от десетилетия насам. От всичко това излиза, че естественият хабитат на гъбата, която обича студени региони на огромна надморска височина, само че без доста сняг, понижава, колкото повече Хималаите се затоплят. Това стопляне през зимата е неоспоримо. В Бутан то се прави оценка на 3,5-4 градуса по Целзий в интервала 1979 година - 2013 година От 80-те години на тибетското плато броят на дните, в които земята е замръзнала, понижават с всяка година.

Виаграта на Хималаите се поставя в чайове и супи. Смята се, че с изключение на за възстановяване на половите достижения, тя оказва помощ и против рак и други заболявания.

Авторите на проучването приказват за случай на цена от 140 000 $ на кг за гъби с чудесно качество през май 2017 година За съпоставяне кило злато коства към 40 000 $.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР