Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна и

...
Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна и
Коментари Харесай

Разговор с Бог: Горе на Кулата и долу в културата

Всяка аналогия с действителни лица и събития е инцидентна и непреднамерена.

В далечна вселена през 2019 година на 13 против 14 януари кметът на пловдивската цивилизация не може да заспи. Вдига глава към небето и простенва:

- Защо, господи...

Господ, който се готви да си ляга, пита недоволно от горната страна:

- Пак ли ти, бе! Пак ли ще се оплакваш, че Бойко не те почита!

- Абе още веднъж не ме почете, но това в този момент е бял дерт. Много народ го направи след тържествата на тая Вавилонска кула. Заговорихме на разнообразни езици...

- Ами като вдигаш Вавилонска кула, какво очакваш? Наскоро, преди 30 века, отново им бях объркал езиците... Някой от огромните не те ли почете?

- Засега единствено прокуратурата.

- Заради хотела на твойта мама ли?

- Не, опазил ме бог. Заради фондацията. Икономическа полиция ревизира " Пловдив 2019 " законосъобразно ли са изразходвани парите за откриването на Европейска столица на културата. То нали излезе 3,2 милиона с Данък добавена стойност...

- Леле, че аз с тая сума мога да открия нова галактика! В теб да не се е преродила Людмила Живкова? То така и така бяхте предиздвикали децата от кулата да пищят с пионерска нервност това " Заедно " както по соца - " Световен мир ". Направо чаках да изнесат тирада, лека им пръст, я Дража Вълчева, я Иван Панев.

- Е, то Иван изнесе, де...

- Чух те. Направо беше загубен в превода. Ами кой текстописец сътвори в декламациите на децата умопомрачителното " Всичко е обвързвано между тях "? В Пловдивския университет от това няколко филолози получиха семантичен пристъп. И откакто бяха свестени, единствено питаха " Кой? ".

- Е, че кой... (Навежда срамежливо глава и си играе с копчето на пижамата.) -Имаме си лингвист на общината. На щат.

- Явно е с обсег тоя човек, той ли е съветвал надписите, които вървят по спирките за УнивИрситета? Аз пък щях да получа възвишен пристъп от инкантацията " От Спящата хубавица до Родопите "... Спящата да не е евроеквивалентът на Евридика? То така и така сега Европейски Съюз е спяща хубавица и когато Тръмп ще я разсъни, по-добре да не сте дружно и да бягате високо в Родопите. Ами " Светът е нежна и пъстра дъга... поляна от лалета и рози "? Да не намеквате нещо за предишните под дъгата? Това е рисков together, ей! А когато една ученичка изпищя от високото " Това, което е долу, е това, което е горе ", към този момент изпаднах в срамежлив драматизъм. Да бяхте извадили танцьорките от " Бабилон " вместо цялата тази неразбория.

- Е, тези подтекстове са дело на преводач. И на философа на общината. Имам си и диалектик. И алхимик. Ама той се занимава основно в областта на публичните поръчки. За духовната сфера си имам стотици клакьори, да поддържат духа.

-Та ти с доста шумери си се обкръжил!

- Дал бог!

- За какво тогава плащаш за вносен продуцент? Това да не ти е F-16! Ти пловдивски интелектуален и нравствен хайлайф нямаш ли?

- Имам, но и те са едни изтребители... Хем гледат да ми се приземят на софрата, хем ме бомбардират с рецензии. И те, и тяхната аудитория не могат да схванат, че в този град нещата са разграничени на две.

- Та нали сте ЗАЕДНО?

- Абе, дружно сме в разделянето. Сиреч - гордеем се разделно. Ние сме тук, те са там. Here are we and there are them, казано в превод. Аз и хората към мене се гордеем, че усвояваме. Останалата част от поданството се гордее, че са пловдивчани. Да се гордеят, не ми пречат! Да изпадат в нервен локален национализъм! Ние се занимаваме с парите, те - с патриотизма.

- Значи, вие горе на кулата, останалите долу в културата. Затова ли се получи Кулатура, както сподели поетът.

- Който не харесва комбинацията, не харесва Пловдив. Той е нихилист, злобар, предател, подкупник. Предава Пловдив, затова - и кмета. А казано е: един е Пловдив и аз съм неговият оракул.

- Това към този момент е психеделичен проблем. Ами какъв е тоя Мики Маус на фланелката ти? Да не откриваш отново зоопарка?

- За спомен. (Скромно я попипва.) Бях с нея при Бойко с едни други мъже. Тогава той поздрави: " Здравейте, пичове! ", а на мен ми сподели: " Здравей, Иване! ".

- Аха! Явно кметската работа не се отразява добре на биологичната ти конструкция. Трябва ти дълга отмора, цялостно релаксиране.

- Абсурд, преди този момент ще има обединение, трансформиране, възобновление... Сливането в действителност е преливане. Неусвоените пари за културата ще се прелеят в градежи. А стартираме ли да строим, ще пристигна трансформирането - 30-40 % ще се трансформират където би трябвало. И по-късно ще стартира възраждането. На първо време ще възродим квартал " Каменица ".

- Това е за теб и брат ти. Ами за останалите пловдивчани?

- Е, те ще пият по една студена бира.

Господ си запушва ушите. Мики Маус - също.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР