Всяка по-голяма община поддържа свой фонд от апартаменти, който служи

...
Всяка по-голяма община поддържа свой фонд от апартаменти, който служи
Коментари Харесай

Евтини апартаменти? Има, но не за вас

Всяка по-голяма община поддържа собствен фонд от жилища, който служи за настаняване на извънредно нуждаещи се жители. Тези жилища се отдават на доста по-нисък от пазарния наем или се продават – също на доста по-ниски цени от пазарните. По тази причина това се назовава обществена политика. Във Варна обаче данъкоплатците не подкрепят социалнослабите си съграждани, а служителите от общината, написа offnews. Близо 80 жилището са продадени, а към 40 са отдадени чартърен на алегорични цени на определени хора. А кой заплаща разликата ли? Вие, несъмнено.

Искате ли да си купите апартамент на три пъти по-ниска цена от пазарната? Вероятно не знаете към коя организация за парцели да се обърнете, с цел да извършите „ удара “ – назовава се община Варна. Само през 2015 и 2016 година в града са били продадени близо 80 общински жилището на три пъти по-ниски цени от пазарните. Но офертата не е единствено за продажби – важи и за наеми. Чиновници от локалната администрация са настанени в жилища от така наречен „ фонд ведомствен “ на общината и заплащат над пет пъти по-малко от действителните цени на наемите в града.

Всичко това излиза наяве от наличието на документи, които варненската общинска администрация е принудена да разгласява след едно скандално разобличаване. В началото на лятото на 2017 година се оказва, че зам.-кметът на града Пейчо Пейчев живее в общински апартамент от 110 кв. м против наем от… единствено 87 лева на месец.

ЗАКОННАТА ЗАГУБА

Публикуваната информация демонстрира, че продадените жилища са сред 40 и 100 кв. м, а междинните цени, на които са осъществявани покупко-продажбите, са към 250 евро на кв.м. В същото време пазарните цени за недвижими парцели във Варна са най-малко три пъти по-високи в кварталите „ Владислав Варненчик “, „ Младост “ и „ Възраждане “, където се намират максимален брой от продадените общински жилища. При всяка договорка общинският бюджет губи най-малко половината от цената на продаденото жилище. Звучи парадоксално, само че е реалност – тази процедура е узаконена с един текст в разпоредба, гласувана от Общинския съвет в града.

Според нейния текст право да купи жилището си има всеки наемател, който е живял в него не по-малко от пет години като извънредно нуждаещ се. Останалите условия, на които би трябвало да дава отговор кандидат-купувачът на общински парцел във Варна, са да няма отговорности към хазната и да няма друго жилище, неподвижен парцел или идеална част от тях в страната. Същият правилник изрично указва продажбите да стават „ на цени, не по-ниски от данъчните оценки на парцелите “.

СЛУЧАЯТ „ ПЕЙЧЕВ “

Резултатът от използването на тази неуместна разпоредба и ценовата политика на Община Варна стават забележими през абсурда със зам.-кмета на града Пейчо Пейчев. Той се оказва настанен като „ извънредно нуждаещ се “.

Историята е типичен образец за умишлена занемареност, защото имотното положение на Пейчев и фамилията му се оказва прекомерно надалеч от „ крайна- та потребност “. Според информация в имотния указател, през 2003 година Пейчев и брачната половинка му са станали притежатели на апартамент от 64 кв.м в софийския регион „ Сердика “, а година по-късно са го продали. През 2006 година съпрузите са дарили на сина си Пламен апартамент от 66 кв.м във варненския кв. „ Трошево “. А от 2001 година до 2008 година Пейчо и Бойка Пейчеви неколкократно са получавали заеми против ипотека на парцел в Силистра.

Само тази информация, както и заплатата от 1200 лева месечно, която Пейчев самичък оповестява, са задоволителни, с цел да стане ясно, че фамилията му няма по какъв начин да бъде класифицирано като „ извънредно нуждаещо се “. Въпреки това на 2 февруари 2017 година Общинският съвет във Варна взема решение апартаментът, в който в този момент живее Пейчев, да бъде трансфериран от фонд „ Ведомствен “ във фонда за настаняване на жители с „ остри жилищни потребности “.

Зам.-кметът на Варна изяснява прехвърлянето с „ техническа неточност “. Важното в тази ситуация е, че след тази „ неточност “ апартаментът се оказва квалифициран за продажба и след правенето на съответните документи Пейчев може да го купи за към 25 хиляди евро. Това е към 4 пъти по-малко от пазарната стойност на парцелите с сходни размери в същия регион на Варна. Според настоящите общински разпореждания в града жилищата от фонд „ ведомствен “ не могат да бъдат продавани. Разпоредителни покупко-продажби се правят единствено с парцели, предопределени за „ извънредно нуждаещи се “. Точно тази детайлност евентуално изяснява и „ грешката “ с жилището на Пейчо Пейчев, в който той продължава и в края на 2017 година да живее против 87 лева на месец.

МЕТОДИКА ЗА „ ЖИЛИЩНО ЗАДОВОЛЯВАНЕ “

Случаят „ Пейчев”, става известно, не е единствен. Още 41 жилището от така наречен фонд „ ведомствен “ във Варна са отдадени на необяснимо ниски цени, сподели информация, предоставена по Закона за достъп до социална информация. От нейното наличие излиза наяве, че жилищата са с повърхност от 45 до 127 кв.м, а наемателите им заплащат от 32 до 131 лева на месец. Това прави междинна месечна цена от към 85 лева В същото време пазарните наеми за двустайно жилище в добър квартал на Варна са сред 400 и 700 лева Агенциите за недвижими парцели оферират на цени към и под 100 лева само тавански стаи и сутеренни пространства без санитарни възли и течаща вода.

Методиката за образуване на общинските жилищни наеми във Варна указва те да бъдат определяни по отношение на зоната, в която се намира парцелът, етажът, структурата на постройката, ревюто и качеството на околната среда. Така главната наемна цена за 1 кв.м е избрана на 0.60 лева на кв. м. За повърхност над нормата за „ жилищно облекчаване “, т.е. за по-голям апартамент, цената доближава 0.95 лева на кв. м. Към нея се прибавя „ корекционен коефициент “, който зависи от региона на града и в най-престижните му елементи доближава 1.35.

ПОЗДРАВИ ОТ ОСТРОВ МАВРИЦИЙ

Блокът, в който живее зам.-кметът на Варна Пейчо Пейчев, се намира в необятния център, издигнат е през 2008 година С жилищата в него е трябвало да бъдат обезщетени притежателите на отчуждени къщи, попаднали в трасето на пътен възел. Но вместо тези хора в този момент в жилищата с коментираните дотук площ и наеми живеят 16 души, най-вече чиновници на контрол- ни длъжности в локалната администрация.

Сред тях са да вземем за пример Гинка Пенчева, контрольор „ Контролно-ревизионни действия “ в община Варна (102 кв. м за 88 лева.), Камелия Василева, основен контрольор „ Контрол и наказания “ (69 кв.м. за 62 лева.), Стелияна Маринова, началник-отдел „ Вътрешен надзор “ (110 кв. м за 90 лева.), Антония Димитрова, старши специалист „ Контрол енергийни разноски “ в отдел „ Общинска инфраструктура “ (110 кв.м. за 90 лева.), Георги Стоянов, основен експерт в отдел „ Опазване на публичния ред “ (127 кв.м за 79 лева.), Невена Клюнкова, шеф отдел „ Човешки запаси и вътрешен административен надзор “ (104 кв.м за 92 лева.) и други

Един отзвук, оповестен в уеб страницата на организация за първокласни пътувани,я обаче става мотив за мнения до каква степен оневинен е „ общественият “ размер на наемите, плащани от общински чиновници във Варна. Според обявата, подписанa от Невена Клюнкова, през февруари м.г. тя и фамилията й са избрали за почивката си петзвезден хотелски комплекс на брега на о. Мавриций в Индийския океан. В текста е маркирано даже името на хотела – Intercontinental Resort Mauritius.

„ Пиша сегашното писмо да изкажа признателност за прелестната страст, която ни създадохте – гласи отзивът, подписан с имената на Клюнкова. – Всичко беше на равнището, което чакахме – хотела и плажа бяха прелестни. Храната беше на положително равнище и доста разнообразна. “ (В цитата е непокътнат истинският правопис).

В друга жилищна постройка на ул. „ Български орел “, против 31 лева месечно за 50 кв. м живее Любомира Комитска, шеф „ Социални действия “ в общинската администрация. Точно в нейните отговорности влиза настаняването на извънредно нуждаещите се от жилище. Публичната информация демонстрира, че подадените, само че неудовлетворени молби с такова искане във Варна са близо 2100.

АЗ НА ТЕБ – ТИ НА МЕН

В общински жилища във Варна са настанени освен чиновници на локалната администрация. В два от тях живеят отговорникът на мокрия бюфет и снабдите- лят в ресторанта на общината. В други четири – някогашни и настоящи чиновници на Министерство на вътрешните работи. За ведомствените си жилища от 70–90 кв. м те заплащат към 70 лева на месец. Става дума за към този момент някогашния зам.-директор на Областната дирекция на полицията Андрей Ангелов, някогашния пълководец на Специализирания отряд за битка с тероризма, а по-късно и началник на локалната конструкция на ДАНС Кирил Димов и други Пак при упоменатото нагоре съответствие сред жилищна повърхност и цена на наема в общински парцели живеят и прокурорите от Окръжна прокуратура – Варна, Ивелин Стаматов и Милен Ставрев.

Въпреки неведнъж задавания въпрос за какво служите- ли на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата не са настанени в държавния жилищен фонд, отговор от общинската администрация във Варна няма. Но по-голям в тази ситуация е отговорът на въпроса по какъв начин представителите на правоохранителните органи подсигуряват независимостта си в контактите с локалната власт, откакто са настанени в общински парцели при алегорични наеми.

КЪДЕ ОТИВА РАЗЛИКАТА?

Справка в регистрите на Община Варна демонстрира, че към началото на февруари т.г. 22-ма наематели към този момент са по- дали молби да купят жилищата си. Апартаментите се намират в кварталите „ Владислав Варненчик “, „ Младост “ и „ Възраждане “. Тяхната повърхност е от 42 до 91 кв.м с едно изключение от 103 кв.м. Сред всички искащи да станат притежатели на наетите жилища има и един общински чиновник – Павлина Николова, шеф „ Финансово-стопански действия “ в администрацията на централния регион „ Одесос “. Tози, който тя желае да купи, се намира в идеалния център на Варна.

Според съветници с разнообразни политически позиции в града „ узаконено “ ниските продажни и наемни цени на общинските парцели във Варна ощетяват бюджета и са в основата на устойчиви корупционни схеми. Оплитането на толкоз доста хора в скица с евтини жилища поражда зависимости, които може да бъдат употребявани за пробутване на административни решения. А дали част от действителните цени не се връщат назад някъде? Доказателства няма, само че това не може да спре мълвата в града.

Б. ред. - Този текст е от "Черна книга на държавното разхищаване в България 2017 ", която се издава от Фондация за свободата "Фридрих Науман " със съдействието на Института за пазарна стопанска система. Всички изявления в книгата са изцяло свободни за препубликуване като концепцията е да доближат до допустимо най-широк кръг читатели.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР