Всяка минута близо 11 милиона души по света палят цигара,

...
Всяка минута близо 11 милиона души по света палят цигара,
Коментари Харесай

31 май

Всяка минута близо 11 милиона души по света палят цигара, а 10 умират от нездравословния недостатък. По случай Световния ден без тютюнопушене, отбелязван от 1988 година на 31 май по самодейност на Световната здравна организация (СЗО), организация Франс прес предлага някои обстоятелства и данни:
 
Колко са пушачите по света?
 
По данни на СЗО от 7,5 милиарда души, населяващи планетата, пушачите са към 1 милиард.

 
Всяка година пушачите използват към 5,7 трилиона цигари и изхвърлят близо един милион тона угарки, съгласно The Tobacco Atlas - самодейност против тютюнопушенето на Американското сдружение за битка с рака.
 Всяка минута близо 11 милиона души по света палят цигара ThinkStock/Getty Images
Филтрите от целулозен ацетат - материя, която не се разгражда, са най-разпространените отпадъчни артикули по плажовете на планетата, съгласно сп. " International Journal of Environmental Research and Public Health ".-->

 
Глобалната повърхност, върху която се отглежда тютюн, е 4,3 милиона хектара и се равнява почти на тази на Швейцария. Водещият тютюнопроизводител в света е Китай.
 
Къде хората пушат най-вече?
 
Китай е преди всичко и по брой на пушачите. Според отчет на СЗО от 2017 година в страната с население 1,3 милиарда души пушачите са 315 милиона. Изпушените цигари в Китай съставляват над една трета от световното ползване.

 
Най-висока съразмерност на пушачите - 76 % от мъжете над 15-годишна възраст, е регистрирана в Индонезия.
 
Около 80 % от пушачите по света живеят в страни с ниски и междинни приходи.
 Всяка минута близо 11 милиона души по света палят цигара ThinkStock/Getty Images
Колко са смъртните случаи?
 
Тюнюнопушенето е водещата причина за смъртност, която може да се избегне.

 
Всяка година дейното или пасивното тютюнопушене лишават живота на към 7 милиона души. Водещите болести, свързани с нездравословния табиет, са рак - в частност на белия дроб, белодробни заболявания, инфаркт, инсулт.
 Най-отблъскваща за дамите е цигарената миризма ThinkStock/Getty Images

През XX век тютюнопушенето е взело 100 милиона човешки жертви - повече, в сравнение с са починалите през Първата международна война (18 милиона души) и Втората международна война (между 60 милиона и 80 милиона души). Ако сегашната наклонност се резервира, жертвите на тютюнопушенето през 21-и век могат да доближат близо един милиард.
 
Каква е цената за здравето?
 
Тютюнопушенето коства скъпо - нездравословният табиет гълтам към шест % от световните разноски за опазване на здравето и към 2 % от световния вътрешен артикул, съгласно данните от първото по рода си изследване, оповестено през януари 2017 година в сп. " Tobacco Control ".

 Всяка минута близо 11 милиона души по света палят цигара ThinkStock/Getty Images
Намалява ли тютюнопушенето?
 
През 2015 година броят на хората по света, които пушат ежедневно, е бил 933 милиона души (768 милиона мъже и 165 милиона жени), съгласно проучване, оповестено в сп. " Лансет ". Проучването регистрира понижаване на % на пушачите по света след 90-те години на предишния век.

 
Кампаниите против тютюнопушенето и използването на електронни цигари са довели до понижаване на броя на пушачите в редица страни, измежду които Англия, Австралия, Бразилия, Франция.
 
За сметка на това потреблението на тютюн продължава да се усилва в страните с ниски и междинни приходи, в частност в района южно от Сахара.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР