Всяка майка знае със сигурност: бебето трябва да изплаче веднага

...
Всяка майка знае със сигурност: бебето трябва да изплаче веднага
Коментари Харесай

Първият вик на бебето - защо е толкова важен

Всяка майка знае сигурно: бебето би трябвало да изплаче незабавно след раждането. И колкото по-силен е писъкът, толкоз по-добре. И в действителност е по този начин.

Веднага откакто акушерката пререже пъпната шнур, тялото на мъника получава цялостна автономност. От този миг тези органи и системи, които не са работили, до момента в който е бил в утробата на майката си, стартират да извършват своята задача, написа уеб сайтът Новите родители.

Дихателната функционалност се „ включва “ и работа. Но с цел да работят белите дробове, би трябвало да се случат и други съществени промени, изяснява АГ-специалистът доктор Елена Кишинян.

Бърза промяна

По време на вътреутробния интервал стените на белите дробове се притискат една към друга, а пространството сред тях е изпълнено с околоплодна течност. Самият бел дроб съвсем не се доставя с кръв, защото във водната среда той не работи: кислородът навлиза в бебето извънредно през съдовете на пъпната шнур.
Веднага щом лекарят я пререже, концентрацията на въглероден двуокис в кръвта внезапно се усилва и мозъкът получава сигнал за хипоксия.

Белите дробове получават команда незабавно да се включат в работата и бебето поема първия си мирис, който е съпроводен от мощен зов.
Необходим е зов, с цел да се задвижат мускулите. Те разтягат белите дробове, които незабавно се изпълват с въздух. В същото време амниотичната течност се измества. Веществата, които „ облицоват “ бронхите се разпръскват, към този момент не се слепват и добиват размер.

Първата глътка въздух „ включва “ освен дихателната система: с помощта на нея кръвоносната система стартира да се възвръща и даже структурата на сърцето се трансформира.

В утробата сърцето е трикамерно: венозната кръв се смесва с артериалната, с цел да влезе по-късно в аортата, заобикаляйки белите дробове. Но щом бебето изплаче, сърцето става четирикамерно. Оттук нататък артериалната и венозната кръв престават да се смесват и кръвта от дясното предсърдие се насочва право към белите дробове. Така дребният и огромният кръг на кръвообращението стартират работа.

Спешни ограничения

Ако 40 секунди след раждане бебето не плаче, значи изпитва тежка липса на О2. В случай на асфиксия са нужни незабавни реанимационни ограничения.
Ако няма дишане в продължение на 5 минути, мозъчните кафези умират, тъй че главната задача на лекаря и на екипа към него е допустимо най-бързо да възстановят дишането.
Алгоритъмът на дейностите в тази обстановка е доста непоколебим и се дефинира със заповед на Министерството на здравеопазването.
За да разсъни нервната система, неонатологът първо се пробва да влияе върху нервните окончания, ситуирани върху кожата.
За да направи това, той гали гърба и петите на бебето с дланта си.
Ако след втория опит нищо не се промени, се прави изкуствена вентилация на белите дробове.

След възстановяване на дишането се вършат спомагателни проучвания (рентгенова фотография на белите дробове, ехокардиография, кръвни проучвания и др.), с цел да се откри повода за асфикцията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР