Всяка индустрия ще има нужда от специалисти с изцяло нов

...
Всяка индустрия ще има нужда от специалисти с изцяло нов
Коментари Харесай

AI изисква нови умения и нов вид образование

Всяка промишленост ще има потребност от експерти с напълно нов профил

Със сигурност изкуственият разсъдък няма да остави хората безработни, само че може би ще промени метода, по който работят – към това мнение се сплотиха участниците в кръгла маса на HPE конгрес (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Изкуственият разсъдък може в доста обстановки да бъде по-добър във вземането на решения, в сравнение с естественият разсъдък, тъй като е лишен от емоционалността на човешкото създание. Същевременно той може да бъде извънредно съобразителен и даже остроумен.

Със сигурност AI няма да остави хората безработни, само че може би ще промени метода, по който работят. За да се случи смяната за положително, през днешния ден би трябвало да обърнем внимание на образованието – и в региона на високите технологии, и в другите сфери. Около това виждане за бъдещето на изкуствения разсъдък се сплотиха група софтуерни експерти, които се събраха на кръгла маса през днешния ден в границите на конференцията „ Интелигентни ИТ решения. Посока: Изкуствен разсъдък ”, проведена от Хюлет Пакард Ентърпрайз ръководена от Селектиум.

На първо време би трябвало да сме наясно, че при изкуствения разсъдък става дума освен за натрупването на голямо количество данни, само че и за достъпа до тях и метода, по който те се трансформират в развой на взимане на решение, показа Дан Попа, районен управител във Veeam. Хубавото в тази ситуация е, че индивидът има страсти и това от време на време повлиява решенията му, до момента в който изкуственият разсъдък няма страсти, той е „ леден ” и изцяло разумен.

„ Човекът има страсти, от време на време приказва непремерено, от време на време прибързва – всичко това го няма при изкуствения разсъдък ”, съобщи Анджей Кувачук, старши проектант софтуерни решения в Red Hat. „ Затова той е по-склонен да взема решения по-правилно от индивида – най-малко в обстановките, в които емоционалността няма по какъв начин да не окаже въздействие ”.

В същото време компютрите могат да заимстват от индивида някои тънкости във вземането на решения. Един образец за това е фактът, че компютър бе „ теоретичен ” да играе покер и да блъфира в играта.

„ Всички знаем, че компютрите са доста положителни в доста игри, само че ние избрахме да накараме компютър да играе покер. Знаете, там има един аспект на непредвидимост – скритите карти. Ние научихме машината да блъфира ”, описа Мартин Мозер, шеф продажби „ Хибридни ИТ инфраструктури ”, HPE. Фактът, че един компютър може да бъде теоретичен да заимства от индивида поведенчески модели, не го прави прочувствен, само че оказва помощ за неговото по-добро показване.

Вечният въпрос дали в последна сметка изкуственият разсъдък и роботите ще изместят индивида и ще го оставят незает продължава да среща разнообразни гледища измежду експертите, видя се на конференцията за интелигентни ИТ.

Участниците в кръглата маса бяха единомислещи, че e настанало време да се промени самото обучение в сферата и на високите технологии, и в други области (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Според някои, изкуственият разсъдък няма по какъв начин да заплаши труда на хората, само че ще докара до преразпределение на функциите. Това е развой, на който към този момент сме били очевидци с навлизането на автоматиката в доста промишлености – машината улеснява и форсира повторяемите, рутинни интервенции, до момента в който индивидът поема по-различна роля, изискваща отговорност, креативност.

На собствен ред това значи, че в близко бъдеще експертите, които ще „ правят отстъпка ” част от работата си на машините, ще би трябвало да се преориентират към различен вид умения – към качества, които машините няма по какъв начин да имат. Това са най-много по този начин наречените меки умения. Все отново може да се окаже, че има специалности, които ще бъдат изместени и по-конкретно тези, които изискват приблизително равнище на подготвеност, съгласно Кувачук.

От друга страна, развиването на изкуствения разсъдък отваря и доста нови благоприятни условия. В сферата на създаването на логаритми за AI и машинно самообразование има доста място за развиване. Специално в България е разполагаем огромен капацитет, счита Георги Робев от SAS. Според него, у нас има брилянтни експерти, които демонстрират удивителни качества.

И това не е всичко. Редно е да чакаме да се зародят доста нови промишлености, уточни Джим Нийнан, проектант бизнес решения, VMware. Отговорността на софтуерната промишленост е да помогне на хората да схванат по какъв начин ще се трансформират нещата и по какъв начин ще се развият технологиите.

Участниците в кръглата маса бяха единомислещи, че всичко това води към един значим извод: настанало е време да се промени самото обучение в сферата и на високите технологии, и в други области. Университетите ще трансформират ролята си съществено, защото машините към този момент ще поемат работата на „ елементарния служащ ”. Всяка промишленост ще има потребност от експерти с напълно нов профил на познание.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР