Всяка година заради корупция България губи над 11 милиарда евро,

...
Всяка година заради корупция България губи над 11 милиарда евро,
Коментари Харесай

Eвродоклад: България губи над 11 млрд. евро годишно заради корупция

Всяка година поради корупция България губи над 11 милиарда евро, или 14% от брутния си вътрешен артикул. Това се показва в отчет на групата Зелени/Европейски свободен алианс в Европейския парламент.
Според него годишно Европейски Съюз губи 904 милиарда евро поради корупция, което включва и непреките последствия като загуба на данъчни доходи и понижени задгранични вложения. Поставяйки сумата в световен подтекст, с нея Европейски Съюз би могъл да постави завършек на международния апетит (229 евро годишно), да помогне за елиминирането на маларията (4 милиарда евро), за обезпечаване на главно обучение на децата в 46 страни, където приходите са ниски или междинни (22 милиарда евро), да помогне за обезпечаването на безвредна вода и канализация (129 милиарда евро), да подкрепи опазването на здравето в небогати страни (115 милиарда евро), да направи нужните годишни вложения, с цел да има всеки достъп до електричество до 2030 година (45 милиарда евро). Дори и след тези разноски ще останат 360 милиарда евро.

В България корупцията предизвиква 1.8 пъти по-голяма загуба, в сравнение с е целият бюджет за обществени разноски (6.1 милиарда евро). Сумата пари, която страната губи, е повече от 360 пъти по-голяма от целия бюджет за претовареност (около 31 милиона евро), три пъти по-висока от националния бюджет за опазване на здравето (почти 3.7 милиарда евро) и 2.4 пъти по-голяма от разноските за възрастните хора (4.5 милиарда евро). Бюджетът на полицията (518 милиона евро) е 20 пъти по-малък от цената на корупцията, а този на пожарната (145 милиона евро) е 76 пъти по-малък. Заради корупция България губи над 6 пъти по цялата сума, харчена за обучение (1.8 милиарда евро).

Парите, които годишно се губят, са задоволителни, с цел да бъдат дадени междинни заплати на към 2.5 милиона души (повече от една трета от населението), се споделя още в отчета. Ако те се разпределяха измежду всички българи, то всеки би получавал 1561 евро годишно.

Ако България можеше да харчи тези пари, тя би могла да обезпечи над 10.5 милиарда бири, или 1472 бири годишно за всеки човек в страната, което значи повече от четири бири дневно. Всеки българин също така би могъл да получи 1345 бутилки вино, което е над три бутилки дневно. Парите, изгубени поради корупция, биха могли да се употребяват за пазаруването на над 15 милиарда хляба от по един кг (2198 на човек всяка година, или над 6 кг самун на ден).

В отчета се цитира изследване на Евростат от 2017 година, съгласно което 48% от българите считат, че равнището на корупцията се е влошило в предходните три години, а 27% са на мнение, че е останало непроменено. Едва 4% споделят, че корупцията е намаляла. Според 83% тя е необятно публикувана в страната, а съгласно 76 на 100 тя е част от бизнес културата в България.

Според отчета, в случай че парите, които Европа губи всяка година поради корупция, се разделяха сред хората в Европейски Съюз, то всеки човек щеше да получава приблизително по 1772 евро на година. Дори и в страни със относително ниски равнища на корупция като Финландия или Дания всеки жител би получавал годишно надлежно 727 или 782 евро.

Групата на Зелените/ Европейски свободен алианс приканва Европейски Съюз и страните членки да заемат по-активна позиция в битката против корупцията, да се ускори потенциалът на ОЛАФ, Европейската комисия да прави годишна оценка да антикорупционните практики в страните, да усили финансирането за действия за битка с корупцията, да пази публицистите и подаващите сигнали за корупция и да подсигурява по-голяма бистрота и надзор на метода, по който се харчат еврофондове.

На национално равнище загубите от корупцията за брутния вътрешен артикул на страните членки варират от 15% в Румъния (38.6 милиарда евро) до 0.76% в Холандия. Преди България е само Румъния, а същият % са загубите и за Гърция. Италия е първа в безспорни цифри, губейки 236.8 милиарда евро всяка година поради корупция.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР