Всяка година в САЩ десетки хиляди умират от опиоиди. Особено

...
Всяка година в САЩ десетки хиляди умират от опиоиди. Особено
Коментари Харесай

САЩ: опустошителният възход на едно опасно лекарство


Всяка година в Съединени американски щати десетки хиляди умират от опиоиди. Особено доста са жертвите на фентанил - медикамент, който е 100 пъти по-силен от морфина и е предопределен за заболели от рак в финален етап.

Таблетки фентанил

В Съединени американски щати рецесията с опиоидите продължава да взима жертви - макар пандемията от ковид. Или по-скоро поради нея. Към казуса с хероина и медикаментите, отпускани по рецепта, в този момент се прибави и този с доста по-опасния фентанил - синтетичен опиоид, който последователно плъзва и из Европа.

В Америка опиоидната рецесия вилнее към този момент от 20 години. Всяка година там умират десетки хиляди от свръхдоза. В първите години те ставаха жертва най-вече на болкоуспокояващи лекарства, отпускани по рецепта, тъй като производителите и търговците на едро умишлено премълчаваха заплахата от приучване.

Фентанил - по-ефикасен и по-евтин

Междувременно обаче пазарът от дълго време е високомерен от фентанил - медикамент, който в действителност е предопределен за заболели от рак в финален етап. Активната субстанция е 100 пъти по-силна от морфина и може даже и в най-минимални дози да докара до прекъсване на дихателната активност. А в това време фентанилът към този момент се смесва с съвсем всички останали незаконни опиати, споделя американският публицист Бен Вестхоф, който е написал книга за опустошителния напредък на това лекарство. Книгата му, прочее, в този момент излиза от щемпел и в Германия.
Редакцията предлага
" Повечето хора в действителност не търсят фентанил, само че той е толкоз по-ефикасен и по-евтин, че търговците на дрога в това време го смесват с хероин и всички останали опиати като кокаин, кристал мет и разните болкоуспокояващи. Просто тъй като по този метод им излиза по-евтино ", споделя Вестхоф.

В книгата си той в детайли разказва възхода на тази смъртоносна дизайнерска дрога - от лабораториите, където се създава, до консуматорите и подвластните. За задачата е провел десетки изявленията. Работил е и под прикритие, в това число в китайския град Ухан, единствено че още преди да избухне пандемията с ковид.

" Аз, както и множеството американци, в никакъв случай преди този момент не бях чувал за китайския град Ухан. Там посетих една компания, която продава най-големите в света количества от суровините за производството на фентанил. Бях просто шокиран, когато видях по какъв начин стотици младежи, работещи в голям офис, по през целия ден не вършат нищо друго с изключение на да продават тези първични материали напълно публично - по телефона или посредством обществените медии. Всичко изглеждаше изцяло професионално ", споделя Вестхоф.

Американският създател не е изумен, че таман Китай доставя Съединени американски щати с опиати, тъй като и тук важи това, което се знае от други артикули: Китай ги създава доста по-евтино. Чрез мексиканските наркокартели или посредством поръчки в Даркнет и по пощата суровините след това идват в Съединени американски щати, където тамошните търговци на опиати ги трансформират в таблетки или прахчета. Този факт изяснява и за какво толкоз доста наркозависими умират от свръхдози.

" Почти невероятно е за химици-аматьори да смесват съставките в тъкмо избрани съотношения. Само фармацевтите могат сходно нещо ", споделя Вестхоф. " Но фентанил е толкоз мощен, че при нормалните способи на разбъркване поражда следният проблем - от първата доза от време на време не усещаш никакви неподходящи резултати, само че идната напряко те умъртвява. "

Един скръбен връх

Вестхоф е написал книгата си още преди пандемията от коронвирус. Но тя в допълнение утежни обстановката. Според формалните статистики, през 2020 са умряли близо 90 000 души от свръхдоза - това е нов скръбен връх. В повече от половината случаи е ставало дума и за приложимост на фентанил. А за разлика от началните години на опиоидната рецесия в Щатите отпреди две десетилетия, когато жертвите бяха най-вече от най-бедните райони в страната, в този момент все по-голяма част от тях са от огромните градове.

" Не всички хора имат порядъчен достъп до медицински грижи или до някаква помощ въобще. А безработицата и депресивните болести доста постоянно карат хората да протягат ръка към сходни опиати ", споделя Вестхоф.

Фентанилът към момента е най-вече северноамерикански проблем, само че това бързо може да се промени. " Мексиканските наркокартели са дейни и в Европа и е единствено въпрос на време и там да стартират да смесват опиати с фентанил, с цел да пестят пари ", споделя американският създател.

***

Вижте и това видео от нашия списък:
Да си дете на наркомани
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР