Всяка година в бюджета на НЗОК най-малко 20-30 млн. лв.

...
Всяка година в бюджета на НЗОК най-малко 20-30 млн. лв.
Коментари Харесай

Лекарският съюз: Всяка година в бюджета на НЗОК 20-30 млн. лева се пренасочват от перо в перо

Всяка година в бюджета на НЗОК минимум 20-30 млн. лева се пренасочват от перо в перо, сподели ръководителят на Българския лекарски съюз /БЛС/ доктор Иван Маджаров. По думите му и тази година в първичната извънболнична помощ ще останат близо 7 млн. лева неусвоени. По думите на Маджаров средствата остават неизползвани поради разнообразни административни условия, които се трансформират годишно.

От съсловната организация упорстват през 2019 год. изрично да не се дава опция за прекачване на средства от перо в перо и това да бъде записано в Закона за бюджета на НЗОК. Това е методът да се обезпечи успокоение в съсловието и измежду пациентите, добави още той. Предстои законът да бъде обсъждан на второ четене в пленарна зала.

Според управлението на БЛС вторичният профилактичен обзор за рисковите групи пациенти би трябвало да се анулира заради неспособност да се извършва тази наредба. И до момента едвам 40 на 100 от хората се явяват на профилактичен обзор, сподели доктор Николай Брънзалов, заместник-председател на БЛС.

Преговорите по Националния рамков контракт сред БЛС и НЗОК ще продължат до 29 ноември, когато документът ще бъде оповестен за публично разискване. От съсловната организация упорстват договорът да влиза в действие от 1 януари.

Представителите на управлението на БЛС не разясниха какви оферти, свързани с промени в цените и размерите на медицинските действия, разискват с НЗОК по време на договарянията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР