Всяка година в България се създават средно по 40 хил.

...
Всяка година в България се създават средно по 40 хил.
Коментари Харесай

40 000 нови предприятия се създават в България годишно

Всяка година в България се основават приблизително по 40 хиляди нови предприятия. Това заяви заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на Европейския ден на бизнесмена – събитие, което има за цел да разпространява сполучливи модели за основаване и развиване на нови компании.

„ Оптимистичен сигнал е, че пораства износът ни, което демонстрира, че българските дребни и междинни предприятия са устойчиви и конкурентни на интернационалния пазар “, уточни Александър Манолев, представен от пресцентъра на ведомството си. По думите му стабилно се развиват браншове от стопанската система ни с висока добавена стойност като осведомителни и информационни технологии, машиностроене, автомобилостроене и други – още един белег, че все по-значителен дял от браншовете ни се основават на стопанска система на знанието. Според него сега икономическите условия са доста подобаващи за основаване на стартъпи и за развиването на бизнес като цяло.

„ Всичко това дава отражение и в статистическите данни – през последните пет години в България са основани към 2000 стартъпа. От фирмите, в които са вложили капиталови фондове, към половината към момента съществуват, а 40% са получили следващо финансиране “, сподели икономическият заместник-министър и добави, че сега в страната ни има и редица капиталови фондове, които влагат в компании в друг етап на развиване.

„ Министерството на стопанската система, като водеща институция, работи интензивно за възстановяване на изискванията за пускане на бизнес в България “, акцентира Александър Манолев. Създадена е междуведомствена работна група, която да изследва най-хубавите европейски практики и да ги приложи в нашето законодателство, стана ясно от неговото изявление.

Представени бяха и някои от опциите за набиране на стартов капитал за нови предприятия. Към момента е оповестена процедура “Подкрепа за предприемачество” по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ с общ бюджет от 67 млн. лв., ориентирана напълно към започващи предприятия, които могат да получат грантова помощ от 50 000 до 200 000 лева В допълнение Министерството на стопанската система има опция да насочи и средства по самодейността JEREMIE. Избран е и нов фонд управител за финансиране в компании в ранен стадий на своето развиване – BrightCap. Неговият портфейл е 25 млн. евро, като 3 млн. евро ще бъдат ориентирани към започващи предприятия.

Инициативата Европейски ден на бизнесмена поражда в границите на мрежата PAXIS (The Pilot Action of Excellence on Innovative Start-ups) и тази година за 16-ти следващ път се организира в България, а хазаин е Представителството на Европейската комисия у нас. Фокусът на събитието е подложен върху положителните практики в студентското предприемачество и вероятностите за неговото развиване, в това число даване на благоприятни условия за среща с евентуални вложители. Организатор е Научноизследователският бранш на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, с поддръжката на Министерството на стопанската система, Областен информативен център София-град и София област и Академия за нововъведения.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР