Всяка година в България от системата на образованието отпадат над

...
Всяка година в България от системата на образованието отпадат над
Коментари Харесай

Годишно около 1% от учениците отпадат от учебния процес в ранен етап

Всяка година в България от системата на образованието отпадат над 1 % от учениците. Прекъсването на образованието става още в прогимназиален стадий, а аргументите са тръгване в чужбина или липса на мотивация от страна на родителите. Това стана ясно в Пловдив по време на годишна среща на шефовете от над 200 учебни заведения. Те са включени в плана „ Всеки възпитаник ще бъде първенец “ на Центъра на междуетнически разговор и приемливост „ Амалипе “. В срещата взе участие и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Пловдив

В програмата „ Всеки възпитаник ще бъдe първенец “ са включени 280 български учебни заведения. В тях за предходната година отпадналите възпитаници са под 1%, като в 118 образователни заведения няма нито едно напуснало дете.
Деян Колев – ръководител на Център за междуетнически разговор и приемливост „ Амалипе “: От година на година от ден на ден и повече ромски деца се образоват, отиват да учат и в приблизително обучение и приключват приблизително обучение. Разбира се има още доста неща, които би трябвало да се подобрят.
Добър образец за задържане на учениците в клас е образователното заведение във врачанското село Селановци. Там учат 154 деца, множеството от тях завърнали се от чужбина и мъчно говорещи български, споделя директорката. Основен принос за възприемането на езика имат преподавателите.
Петя Русинова – шеф на ОУ „ Никола Вапцаров “ – село Селановци: Eкипът, който е построен оказва помощ на тези деца и класните ръководители от дълго време са разбрали, че работният ден не приключва с последния образователен час. Те не престават да работят. Има целодневна организация. Продължават да дават в съвещания в тези извънкласни действия.
На срещата беше разискван и казусът с неналичието на система, която да откри точния брой учениците, напуснали системата, поради тръгване в чужбина. Oбразователното министерство работи за основаване на осведомителна съгласуваност сред институциите.
Красимир Вълчев – министър на образованието и науката: В осведомителната система на Гранична полиция липсва цялостна информация, изключително, в случай че това не са контролно-пропускателни пунктове на летища за напусналите деца.Водим този съответен диалог с Министерството на вътрешните работи. Това е едно от предложенията да можем да наблюдаваме упражняването на правото на обучение.
В просветното министерство липсва също информация дали детето е записано на учебно заведение в непознатата страна, където е отпътувало с родителите си. В момента са подхванати ограничения за определяне на броя на българските възпитаници в Германия, където има най-вече български фамилии.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР