Всяка година учените откриват нови животински и растителни видове по

...
Всяка година учените откриват нови животински и растителни видове по
Коментари Харесай

Откриха нов вид гигантски октопод

Всяка година учените откриват нови скотски и растителни типове по целия свят. Повечето от тях са дребни и незабележими или населяват неразучени до в този момент места, където човешки крайник не е стъпвал. Оказа се обаче, че тъкмо под носа ни, в продължение на десетилетия, се е укривало гигантско творение, за чието битие учените не са подозирали.

Оказа се, че гигантските октоподи, за които се смяташе, че съставляват един-единствен тип мекотели, в действителност се разделят на два обособени типа.

Това изобретение са създали учени от Тихоокеанския университет в Аляска и Американското геологическо изследователско общество, които разгласиха констатациите си в списание American Malacological Bulletin тази година.

Най-големият прочут октопод на Земята — гигантският тихоокеански октопод (Enteroctopus dofleini), чиито представители могат да се срещнат от Калифорния до Аляска и в Япония — в действителност се разделя на два обособени типа. Тези големи създания могат да доближат до няколко метра дължина и тегло до 50 кг.



Въпреки че хората от епохи ловят великански октоподи, никой до в този момент не бил забелязал, че има разлики.

Новият тип се отличава както морфологично, по този начин и генетично от добре познатия великански тихоокеански октопод.

Генетичният разбор, който Дейвид Счил и Натан Холенберг са създали, удостоверява, че в Северен Тихи океан, в региона на Аляска и Берингово море живее обособен тип октопод. Той избира освен студени, само че също по този начин и по-дълбоки води, по тази причина се среща по-рядко.



Учените показват и други разлики във външния тип, анатомията и пигментацията на мекотелите.

От 21 екземпляра, уловени от риболовци в Аляска и попаднали в ръцете на учените, към една трета са били представители на новооткрития тип. Най-големият от тях бил женски с тегло от 2,15 кг.



Засега учените не могат да създадат оценка за приблизителния брой на октоподите. Видът още не е получил и свое лично название, въпреки че родовото му име най-вероятно ще бъде същото — Enteroctopus.

Новият тип се отличава и с три дребни пипала под очите (като мигли) и разклонени огромни пипала над окото. Обикновеният великански октопод не разполага с тези така наречен "мигли ".

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР