Всяка година у нас 130 000 норки губят живота си,

...
Всяка година у нас 130 000 норки губят живота си,
Коментари Харесай

Ще спрат ли убийствата на норки: Гледайте тази вечер в bTV Репортерите

Всяка година у нас 130 000 норки губят живота си, с цел да станат част от промишлеността, която създава кожени палта и аксесоари.

И бизнес, и закононарушение е да убиеш толкоз животни, само че тези, които се занимават с това, не нарушават закона, тъй като това е разрешено. А кожите се употребяват, с цел да се продадат на открито.

Снимка: bTV

Палто от норки изисква най-малко 20-30 животинки, като една кожа от норки коства 25-30 евро.

Убиването на норките става в една черна кутия, в която има 30-70 животни, удушавани с газ, след което се дерат.

По-голямата от двете ферми за норки у нас се намира край село Маджерито, Стара Загора. В нея живеят близо 130 000 норки, убивани и одирани всяка година.
Избягали норки от плантация за кожи тероризират жителите на с. Маджерито По думите на локалните поданици, те атакуват домашните им животни
За да не се стига до ликвидиране на типове, чието месо не се яде, неотдавна беше импортиран законопроект, който не разрешава развъждането на животни единствено поради техните кожи.

Текстът планува възбраната да влезе в действие от 1 януари 2021 година, а убийството на норки към този момент да се квалифицира и като свирепост към животните.

„ В България има такива ферми, отглеждат към 130 000 животни. Убиват се всяка година такова количество животни и е време това да спре по този начин, както е спряло в доста други европейски държави”, споделя Петя Алтимирска, НГИ, " Забрана на добива на скъпи кожи в България.

Снимка: bTV
Законопроектът планува още фермите за норки да бъдат закрити, а повече разрешителни за такава активност да не се издават.

За фермата в село Маждерито това също значи закриване. Но в действителност притежателите освен не възнамеряват това, те дори мислят за разширение на бизнеса.

Снимка: bTV

”Убиването на норки се случва чрез обгазяването им с въглероден диоксид”, изясни Павлина Лоя, ръководител на Асоциацията на норковъдите.
Стотици тонове трупове на норки заровени незаконно край сливенско село Тепърва ще  се прецизира кой е причинител на закононарушението
През юли bTV сподели нелегално гробище за хиляди норки. От тогава до през днешния ден отговор от кое място са труповете няма.

„ Абсолютно аз не мога да разясня, тъй като във фермата сме проверявани неведнъж и имаме всички документи”, съобщи Павлина Лоя.

Снимка: bTV
За случая от юли месец обаче специалистите от неправителствения бранш не мислят по този начин.

" Едната догадка е, че чиновниците на тази плантация за норки край село Маджерито сами са организирали този метод на загробване. Другата догадка е, че фермата е предала труповете на животните на компания за заличаване на биологичен боклук, която не си е свършила работата и ги е загробила там ". изяснява Явор Гечев от Фондация „ Четири лапи” още в края на юли.

Снимка: bTV
Фермата край Маджерито и до през днешния ден няма коментар по тематиката. Според тях, кожите на норките се продават в чужбина посредством търгове и аукциони, а труповете остават тук и се изгарят. А убийството се прави по най-голям европейски стандарт.

Снимка: bTV

Оказва се, че тази плантация е на загуба, съгласно „ Четири лапи”, продукцията се продава, а личният състав е едвам 40 индивида. 400 000 норки, съгласно Българска академия на науките, ще бъдат гледани към този момент у нас.

Снимка: bTV

Ще спрат ли убийствата и по кое време - ще разберем довечера в бТВ Репортерите с кино лентата " Твойта кожа " след централните вести в 19:00 часа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР