Всяка година Цветница се пада на различна дата. Най-лесно за

...
Всяка година Цветница се пада на различна дата. Най-лесно за
Коментари Харесай

Кога празнуваме Цветница през 2020

Всяка година Цветница се пада на друга дата. Най-лесно за запомняне е, че се чества седмица преди Великден или на шестата неделя на Великия пост.
Цветница през 2020 година
Тази година Цветница се чества на 12 април 2020 година
В християнството
Религиозната страна на празника демонстрира, че на този ден християнската черква чества влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според евангелистите Христос идва в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него облеклата си и маслинови клончета. След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Иисус Христос тръгнал за Йерусалим. Когато наближил града с съпътстващите го възпитаници и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната при започване на селото ослица и с нея осле, а в случай че някой ги попита за какво вършат това, да кажат, че е потребно на Господ. Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и по този начин влезнал тържествено в Йерусалим.
Вестта за възкресението на Лазар към този момент го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, с цел да го посрещне. Народът, виждайки в Исус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клончета и хвърлял цветя пред нозете му. Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: " Казвам ви, че в случай че тия млъкнат, камъните ще завикат ". Шествието траяло и от височината на Еленското нагорнище до храма. Христос изгонил оттова събралите се в двора му продавачи и купувачи на всякакви артикули и направил голям брой изцерения на заболели и недъгави хора.
На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клончета. Те са знак на палмовите клончета, с които Исус е посрещнат в Йерусалим. Върбови клончета се носят след богослужението и се закичат по порти и врати като знак за здраве, който брани от всяко зло и заболявания.
Обичаи в България
На този празник приключва цикълът на пролетните игри на момите. Привечер моми и ергени за финален път играят на площада лазарско хоро. Това е и първият път, след Великденските пости, когато хорото е приключено.
Според някои традиции в България на този ден починалите излизат от гробовете и чакат родственици да донесат нещо на гроба. Затова дамите излизат рано заран и отиват на гробища с царевични стъбла, върбови клончета, кадилница и вода. Преливат и прекадят гробовете на свои близки. Поставят стръкче върба и възпламеняват огън или свещичка към гроба.
Именици на Цветница
Всички имена, които носят названия на цветя и растения имат празник на този ден.
Пожелания за Цветница
Цветница е през днешния ден!
За празника ти желая да те поздравя.
Здраве и мир да има в твоята душа.
Да живееш с наслада и шанс.
Да имаш огромен разцвет!
Чести имен ден – Цветница!
***
На прелестен прекрасен ден
Искам да те поздравя с твоя имен ден!
Да е честито името ти.
Да имаш доста благополучие и сбъднати фантазии.
Да бъдеш все по този начин сияен и усмихнат, като цветята на твоя празник огромен!
Честита Цветница!
***
Трапеза за Цветница
Цветница е ден от Големия пост. Тя е втора по ред и на този ден е позволено да се яде риба. Добре е да се помни, че в Страстната седмица след Цветница постът е непоколебим и завършва навръх Великден.
Масата за Цветница може да е отрупана още с други ястия, само че те би трябвало да са постни. Разрешени са салати, картофи, боб, яхния, маслини, сушени чушки. Може да се сервира и зелена салата или ястия с коприва. За десерт се прави кадаиф. Храната по Цветница не трябва да е мазна, а най-вече постна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР