Всяка година трихинелозата изненадва непредпазливите за здравето си хора! Това

...
Всяка година трихинелозата изненадва непредпазливите за здравето си хора! Това
Коментари Харесай

Специалист по медицинска паразитология обясни какво причинява трихинелозата на хората

Всяка година трихинелозата изненадва непредпазливите за здравето си хора! Това сподели в изявление за в. “Доктор” доцент доктор Борислава Чакърова, дм, експерт по здравна паразитология в Медицинския факултет при Тракийски университет - Стара Загора.

- Д-р Чакърова, единствено преди няколко дни се заяви за 15 нови случая на трихинелоза в Бургаско, в края на предходната година се появи информация за огнища на заболяването в Смолянско. А се оказа, че сме на 3-то място в Европа по разпространяване. Защо е по този начин съгласно вас? Може би хората не са задоволително осведомени, или неглижират казуса?

- Или не помнят, или неглижират казуса, или и двете. Всъщност аргументите за нарасналата заболеваемост са сложни. Миналата година по това време ви показах в изявление най-честите неточности, които позволяват хората. И отново ще ги повторя: консумация на не изследвано от ветеринарните експерти месо; пазаруване на месо от нерегламентирани и инцидентни производители, прекупвачи и търговци; укриване на бракониерски добито месо и смесването му с такова, тествано за трихинелоза; внасяне в заведения за публично хранене на непрегледано месо от персоналните стопанства.

Имайте поради и следното: пренебрегването на експертите по здравна паразитология води до закъснение слагането на клиничната диагноза “трихинелоза”. Укриването на заболелите и подценяването на леко протичащите форми на трихинелозата, които могат да хронифицират, са също пропуски и неточности. Много е значима профилактиката. Всички би трябвало да запомнят, че закланите и убити прасета се изследват наложително за мускулни трихинели. Труповете на инвазираните и умрели животни се конфискуват и изгарят. Свинете не би трябвало да се хранят с термично необработени боклуци и конфискати. Дератизацията на фермите и местата, където се отглеждат домашните прасета, е от изключително значение за спиране на веригата сред естествените и другите огнища.

Какви затруднения могат да настъпят, по кое време пораждат и по какъв начин се демонстрират четете в най-полезния уебсайт Zdrave.to.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР