Всяка година случаите на ротавирусни инфекции по света надвишават милиард.

...
Всяка година случаите на ротавирусни инфекции по света надвишават милиард.
Коментари Харесай

В сезона на ротавирусите

Всяка година случаите на ротавирусни инфекции по света надвишават милиард. Най-често поразяват децата. Ротавирусната зараза се разпознава мъчно в домашни условия, по тази причина е целесъобразно при тревожни признаци да потърсим помощ от експерт.

Попадайки върху предмети, облекла, хранителни артикули и във водата, ротавирусът живее дълго. При постъпването си в организма минава през киселата среда на стомаха, по-късно заразява тънките вътрешности и стартира да се възпроизвежда интензивно. Заразяването на един от членовете на фамилията мощно покачва риска от възпаление и на останалите.

Симптоми на ротавирусната зараза

Инкубационният интервал на вируса (от попадането му в организма до първите симптоми) е от 24 до 48 часа. След този интервал стартира внезапно развиване на заболяването. При доста хора първите признаци са като при простудно заболяване – нараснала температура, признаци на хрема, кашлица и раздразнение в гърлото. След няколко денонощия към тези признаци се прибавя остро стомашно разстройство.

Как боледуват децата

Малките деца понасят заболяването най-трудно. Инфекцията може да докара до тежка степен на интоксикация, мощно стомашно разстройство. В множеството случаи признаците при тях са следните:

- обща интоксикация при бебетата – детето става неенергично, отхвърля да се храни, плаче неоснователно, поти се щедро. При по-големите деца може да се появи виене на свят и главоболие;

- висока температура – 38-39 градуса през първите 3 денонощия, по-късно се намалява, при опазване на останалата клинична картина. При тежки случаи високата температура може да се задържи до седмица;

- диария – при децата до 2 години ходенето по огромна потребност може да става до 14 пъти в денонощие. Изпражненията са съпроводени с изхвърляне на стомашен сок и постоянно припомнят пяна. Рядкото изхождане може да се задържи до 2 седмици. Организмът се обезводнява, което в допълнение усложнява протичането на болестта;

- повръщане – повтарящото се повръщане може да съпровожда развиването на инфекцията през първото денонощие. При най-малките (до една година) може да се задържи до 48 часа;

- стомашните болки са умерени.

Степента на изразеност на признаците при всяко дете е друга. Симптоматиката се облекчава с увеличение на възрастта. Независимо от деянията, при всевъзможен симптом на остра стомашна зараза би трябвало да се потърси консултация със експерт.

Как боледуват възрастните

Симптомите са същите като при децата, само че по-слабо изразени. Интоксикацията на организма може да не се прояви външно или да се следи единствено намаляване на апетита. Температурата може да е леко нараснала в границите на денонощие. Разстройството продължава от 3 до 7 дни (до 5 дефекации дневно). Повръщането се демонстрира самостоятелно.

Опасни признаци - по кое време да потърсим незабавна помощ

- поява на кръв в изпражненията;

- позиви за изхождане до 10 пъти на ден и неведнъж повръщане. При сходна симптоматика организмът се обезводнява доста бързо.

- мощни стомашни болки – внезапното усилване на болковите чувства е признак за увреждане на тъканите на стомашно-чревния тракт;

- обриви по тялото – появяването на червени петна по тялото може да е признак на тиф или паратиф.

Хранителен режим

При най-малките

Ако детето е на извънредно кърмене, няма причина да се трансформира хранителният му режим. В случай че е захранено, би трябвало да спре потреблението на плодови сокове и пюрета, тъй като може да засилят диарията. Подходящи в тази ситуация са кашите – оризовата и царевичната, в случай че детето е под 7-месечна възраст. Добре е към тях да се добави кърма, с цел да са задоволително хранителни.

Ако детето е по-голямо или е на приспособено мляко, е добре да се потърси съвет от педиатър за установяване на оптималния хранителен режим. Много подобаващи, при съществуване на диария и по преценка на доктор, са ниско- и безлактозните млека. Полезна храна са бананите, които попиват токсините от вирусите. И при по-големите деца оризовите и царевичните каши в композиция с безлактозно или нисколактозно мляко облекчават положението. Подходяща е и препечената ябълка. За деца сред 1 и 3 години е добре млякото (прясно или кисело) да бъде спряно. Сладките храни (шоколад, мед, конфитюр) също би трябвало да бъдат забравени за известно време.

Възрастните и децата до 12 години

Какво не би трябвало да се употребява:

- храни с високо наличие на целулоза – плодове, зеленчуци, сушени плодове;

- самун и хлебни изделия;

- храни с високо наличие на мазнини, сол и подправки;

- пълномаслено мляко;

- бульони.

Ротавирусната зараза поразява чревната микрофлора, която след боледуване има потребност от възобновяване. Освен пробиотични препарати, потребна е потреблението на млечно-кисели артикули. Това обаче може да стане след цялостно излекуване.

Профилактика

Спазването на персонална и социална хигиена е първото, което можем да създадем, с цел да се предпазим от заразяване с инфекцията. Въпреки това заболеваемостта измежду децата надвишава 90%. За да ги предпазим от тежката форма на инфекцията, можем да ги имунизираме. Ротавирусните ваксини у нас са целесъобразни. Приемат се през устата. Първата доза се ползва сред 6-та и 12-та седмица, а втората не по-рано от 4 седмици след първата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР