Всяка година словенският град Жалец прави над 100 000 души

...
Всяка година словенският град Жалец прави над 100 000 души
Коментари Харесай

Първият бирен фонтан в света е в Словения

Всяка година словенският град Жалец прави над 100 000 души щастливи, настояват феновете на бирата. Там се намира първият в света бирен шадраван. Как високотехнологичното оборудване промени дребния град и за специалността " шеф на бирен шадраван "

46 градуса северна широчина, 15 градуса източна дължина. Координатите са подобаващи за всеки, който се нуждае от презареждане с положителни страсти. Отвеждат в Жалец. Градче в Западна Словения, което ловко се вмести в световната карта с първия в света бирен шадраван.
Стоян Прапротник, шеф на Агенция за развиване на туризма, гр. Жалец: О, всичко стартира като една луда концепция. Появи се още през 2014-та година от група запалянковци отпред с президента на Туристическата асоциация в Жалец. Но в този момент, пет години по-късно можем да признаем, че това е един доста сполучлив план. Много хора не знаят, че Словения е четвъртият в света производител на хмел. Ние изнасяме 95 % от продукцията. Основното произвеждане на хмел е в региона на Жалец. Историята на нашия край е обвързвана с хмела, тъй че фонтанът беше като разумно продължение на традициите. Изграждането му стартира през април 2016-та, а през септември същата година към този момент работеше.
Ако очаквате бирата да се лее безкрайно и вие да гребете с халби безпределно от фонтана, е, не е по този начин. Става въпрос за комплицирана софтуерна система, подчинена на строги санитарни условия и на правила, които положителните пивовари не престъпват.

Стоян Прапротник, шеф на Агенция за развиване на туризма, гр. Жалец: Знаете ли, доста е мъчно да се сервира бира автоматизирано, а фонтанът е изцяло автоматизиран. Изискванията са доста. Не е както при виното.
Има 6 крана за бира, тази година сме възнамерявали да предложим 27 типа питие, като ги редуваме през другите месеци. Предлагаме бира на наш прочут производител на хмел, крафт бири, както и експерементална бира на Националния институт по произвеждане на хмел, който се намира тук в Жалец. Но всички бири са от словенски хмел.

Това, което би трябвало да се направи, е да се купи халба, на дъното на която има чип и съгласно цената има варианти да се опитат три, шест или 10 бири. След това халбата остава като сувенир.

Фонтанът се ръководи отдалечено, от таблет. През нощта системата е заключена. Когато стартира да работи, крановете излизат на повърхността.

Строга система, която се управлява от „ шефа на бирения шадраван ". Засега тази купа носи единствено един човек в света. Войко. Четвърт век бил PR на огромна компания за техника, преди две години, обаче тя станала китайска.

Войко Жупанич: Моята работа е да обезпечавам положителни прекарвания, положителни чувства и страсти на хората, които идват тук. Това е главното ми обвързване. Ние имаме един доста добър туристически план, с първия в света бирен шадраван. Имаме и доста положителни бири. Това, което се опитваме да вършим е „ съвременен туризъм ". Хората би трябвало да пробват, не би трябвало да са пасивни. Трябва да имат положителни страсти, тъй като туризъм без положителни страсти, не е добър туризъм. Откакто съществува фонтана годишно в града идват 100 хиляди души. На година продаваме към 30 хиляди литра бира. Фонтанът доста промени Жалец. Направи го жив.
С голяма усмивка Войко се слива с туристите, с цел да ги зареди с голяма доза позитивизъм и знания за бирената просвета на Словения. Запознанства, запечатани с най-искреното Наздраве!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР